In het zuidwesten en midden van Friesland vind je een aantal grote meren: de Friese Meren. Bij uitstek geschikt voor watersport, maar ook heerlijk om op het strand te vertoeven of een wandeling langs de oevers te maken. We lichten hier de zes grootste Friese meren uit.
Het Sneekermeer
Het Sneekermeer (Snitser Mar) is het meest populair bij watersporters. Het meer is in de middeleeuwen ontstaan als gevolg van de ontginning van veen. Door het meer loopt een zandrug die bekend staat als de Gravinneweg (Gravinnewei) die vroeger bij lage waterstand werd gebruikt om door het meer te waden. In het meer liggen drie eilanden: het Kolmeersland, de Greate Griene en de Lytse Griene. In en om het meer vind je veel watersportfaciliteiten, zoals een speedboatbaan, jachthavens en een starttoren voor zeilwedstrijden.
Het Tjeukemeer
Het Tjeukemeer (Tsjûkemar) is het grootste binnenwater van de provincie Friesland. Het heeft een oppervlakte van ongeveer 22 vierkante kilometer. In het meer liggen verschillende eilanden: Tsjûkepolle, Marchjepolle en Ganzetippe. Het meer is niet overal even diep, soms heeft het een diepte van slechts een meter. Om het meer liggen verschillende dorpen je die via het water aan kan doen.
Het Heegermeer
Het Heegermeer is tijdens de Saalien Glaciaal door een gletsjer in de ondergrond uitgeslepen. Samen met de Morra en de Fluessen vormt het meer in feite een langgerekt gletsjerdal. Midden door het meer loopt een betonde scheepvaartroute die onderdeel is van het Johan Frisokanaal. In het meer liggen verschillende eilandjes, waarvan de Rakkenpolle het grootste is. Bij het meer is een strandje met voorzieningen, het strand ligt vlakbij het centrum van Heeg.
De Fluessen
De Fluessen (De Fluezen) is het op één na grootste meer van Friesland en heeft een oppervlakte van ongeveer 21 vierkante kilometer. ‘Flues’ betekent ‘drijvende plaggen’. Het meer gaat in het noordoosten over in het Heegemeer. In het meer liggen verschillende eilandjes, waarvan de Langehoekspolle het grootste is. Door het meer loopt een betonde scheepvaartroute die onderdeel is van het Johan Frisokanaal. Samen met het Heegemeer en de Morra is de Fluessen tijdens het Saalien Glaciaal door een gletsjer ondergronds uitgeslepen. Het is een Natura-2000 gebied en onderdeel van het natuurreservaat Oudegaasterbrekken, Fluessen en omgeving. Aan de Fluessen liggen verschillende mooie waterrecreatieparken.
Het Slotermeer
Het Slotermeer (Sleattemer Mar) ligt tussen Sloten, Balk en Woudsend. Drie met tonnen beboeide waterwegen verbinden deze plaatsen met elkaar. Langs de vaarroute vind je een aantal mooie aanmeerplaatsen. Het meer is niet altijd even diep, buiten de vaargeul soms maar 1,20 meter. Bij de Elfstedentocht gaat de route twee keer over het Slotermeer; één keer vanuit IJlst naar Sloten en één keer vanuit Sloten richting Stavoren. Ook vormt het meer meerdere keren per jaar het decor voor het skûtsjesilen.
Groote Brekken
Groote Brekken (Grutte Brekken) is een langgerekt meer tussen Lemmer en Spannenburg. Vroeger was er ook een Kleine Brekken, maar dit meer is ingepolderd. Via het Prinses Margrietkanaal, dat door het meer loopt, staat Groote Brekken in verbinding met het IJsselmeer via de Prinses Margrietsluis. In het noorden verbindt het kanaal het meer met het Koevordermeer. Via de Follegasloot staat het in verbinding met het Tjeukemeer. Je kan hierdoor goede en lange vaartochten maken.