Boppe Yn
Home » Deze 10 prachtige plekken in Friesland zijn hun bezoek dubbel en dwars waard!

Deze 10 prachtige plekken in Friesland zijn hun bezoek dubbel en dwars waard!

Friesland kent veel mooie plaatsen en streken. Daarom hebben we een top tien samen gesteld van plekken en plaatsen waar je een keer geweest moét zijn als je in Friesland bent.

1) De Waddenkust en wadlopen.

Langs de Waddenkust vind je veel pittoreske dorpjes waar je heerlijk kan fietsen of wandelen. Wie het niet erg vindt een beetje modderig te worden kan gaan wadlopen. Hierbij ga je bij laag water onder begeleiding van een gids over het wad, en kan je soms zelfs naar één van de Waddeneilanden lopen.

2) Nationaal Park Drents-Friese Wold in Diever.

Dit is een groot, aaneengesloten natuurgebied op de grens van de provincies Friesland en Drenthe. Het bestaat uit bos, heide en zandverstuivingen en is ongeveer 61 vierkante kilometer in omvang. Het heeft een uitgebreid netwerk van fiets- en wandelpaden en je kan er urenlang vertoeven zonder iemand tegen te komen. In de bossen leven zeldzame boommarters, hermelijnen en bunzingen. In Appelscha kan je naar de uitkijktoren voor een prachtig uitzicht over het park. Ook heeft het park een belevingspad van twee en een halve kilometer met tien leuke doe-dingen voor kinderen.

3) Oudemirdumer klif in Gaasterland.

Dit is een natuurgebied dat eeuwen geleden ontstond door oprukkend landijs. De klif is ongeveer zes meter hoog. Wie hier heen gaat heeft een fraai uitzicht over het IJsselmeer en het uitgestrekte landschap van Gaasterland.

4) Stranden aan het IJsselmeer.

Friesland kent verschillende stranden aan het IJsselmeer: het Lemmerstrand, het Makkumerstrand en de Mirnser Klif. Het Lemmerstrand ligt ten zuiden van Lemmer, heeft een strandpaviljoen en een terrasje. In het hoogseizoen mag je er niet zeilen en surfen, waardoor het geschikt is voor gezinnen met kinderen. Er zijn ook toiletten en speeltoestellen. Het Makkumerstrand staat bekend om de watersport en er wordt ook graag gewandeld. De Mirnser Klif is klein maar gezellig en geschikt voor kinderen. Het grenst aan bos en grasweide.

5) De eilander huisjes op Schiermonnikoog.

Het eiland Schiermonnikoog is op zich al de moeite waard om te bezoeken door de rust en natuur. Wie ook voor een stukje geschiedenis wil gaan, kan naar de eilander huisjes aan de Middenstreek en de Langestreek. Het zijn originele eilanderhuizen, gebouwd rond 1720. De huisjes hebben diepe zadeldaken, topgevels met schoorsteen en soms nog een oude windmuur. Ze staan loodrecht op het westen, zodat ze bestand waren tegen overwaaiend duinzand en de westenwind. Dit was op laste van de eigenaren van Schiermonnikoog, de familie Stachouwer.

6) De Friese Meren.

In het zuidwesten en midden van Friesland ligt het merengebied. Het is de plek voor activiteiten op of om het water, of dat nu zwemmen, zeilen of surfen is. Enkele grote meren zijn het Sneekermeer, het Slotermeer, de Groote Brekken, het Tjeukermeer en het Heegermeer.

7) Dokkum.

Dokkum ligt ten zuiden van de Waddenzee en ten westen van het Lauwersmeergebied. Het is een voormalige handelsstad met een rijke historie die je veelal nog terug ziet in de stad. De binnenstad staat vol rijksmonumenten, grachtenpanden, bolwerken en oude fabrieken. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij het Stadhuis, het Admiraliteitshuis of een van de fraaie kerken. Met behulp van geld van de Europese Unie is de binnenstad opnieuw bestraat en zijn er diverse kunstwerken geplaatst, die je al wandelend tegen kan komen. En vergeet vooral niet de specialiteit van de stad te proeven: Dokkumer koffie.

8) Woudsend.

Woudsend is een typisch (watersport)dorp en heeft de dorpskern aan de Ee, waarmee het dorp verbonden is met het Slotermeer en via de Woudsenderakken met het Heegermeer. Het is in de late middeleeuwen ontstaan en nu een van de beschermde stads- en dorpsgezichten van Friesland. Ook heeft het dorp verschillende rijksmonumenten, meerdere kerken en een aantal molens.

9) De Friese Waddeneilanden.

Vlieland, Ameland, Terschelling of Schiermonnikoog: met de boot ben je er vlot. Elk eiland heeft zijn eigen kenmerken, maar overal heb je prachtig uitzicht, ruige natuur en gezellige horeca. Je kan er vissen, zwemmen, aan het strand liggen, fietsen, wandelen en zeilen. Vlieland is autovrij en geschikt om lekker te wandelen of te fietsen. Ameland heeft ruige natuur en de bekende en imposante vuurtoren. Terschelling is iets meer gericht op toerisme en heeft meerdere dorpen en een ruime keuze aan restaurants, cafés en campings. Schiermonnikoog is voor de echte natuurliefhebber, het hele eiland is een nationaal park met duingebied, brede stranden en een klein dorp.

10) Harlingen.

De havenstad Harlingen is onlosmakelijk met de zee verbonden. Het heeft een sfeervol centrum met grachten, historische pakhuizen en havens. Je bent eenvoudig en snel met de veerboot op Vlieland of Terschelling. En wie van muziek en markten houdt moet eens naar de jaarlijkse Harlinger Visserijdagen. Daar komen zee, mensen en gezelligheid samen.

Redactie

Redactie

De redactie van Boppeyn staat centraal in de verspreiding van nieuws en informatie over Friesland. Wij bieden lezers uitgebreide, actuele berichtgeving over lokale gebeurtenissen, culturele festiviteiten, economische ontwikkelingen en milieu-initiatieven. Ons team, diep geworteld in de Friese gemeenschap, is toegewijd aan het leveren van nauwkeurige en boeiende content die de essentie van Friesland vangt. Bij Boppeyn bent u verzekerd van kwaliteitsjournalistiek die de verbinding legt tussen de Friese identiteit en de bredere maatschappelijke context.

Volg ons op Social

Wees niet verlegen, kom in contact. We houden ervan om interessante mensen te leren kennen en nieuwe vrienden te maken.