Boppe Yn
Home » Adembenemend Landgoed Lauswolt

Adembenemend Landgoed Lauswolt

Verscholen in de fraaie bossen van Beetsterzwaag ligt Landgoed Lauswolt. Het is het enige vijfsterrenhotel van Friesland en wellicht wel het best bewaarde geheim van de provincie. Het biedt een onvergetelijke ervaring in een luxe ambiance.

Lauswolt luxe ten top

Het landgoed heeft een health & Spa, een achttien holes golfbaan, een met een Michelinster bekroond restaurant De Heeren van Harinxma en een met een Bib Gourmant bekroonde bistro Nijeholt. De omgeving is adembenemend en de geschiedenis én de namen die het het landgoed bewoonden zijn indrukwekkend.

Geschiedenis Landgoed Lauswolt

Het landgoed is vernoemd naar de oorspronkelijke eigenaren, de familie Lauswolt uit Beesterzwaag. In de loop van de negentiende eeuw kwam het landgoed in het bezig van Augustinus Lyckema a Nijeholt. In 1867 ontwierp de Utrechtse architect Samuel Adrianus van Lunteren een herenhuis voor het landgoed. In 1878 werd het landgoed verkocht aan Reinhard baron van Harinxma thoe Slooten voor een bedrag van 100.000 euro. Hij woonde er met zijn twee kinderen en huishoudster tot 1928, waarna zijn dochter Adriana, inmiddels getrouwd met Jan Bierum Oosting uit Oranjewoud het bezit erfde. Onder haar supervisie werd het gebouw door architect Willem Gerretsen gewijzigd en de tuinaanleg door S. Voorhoeve onder handen genomen. In 1954 kwam het landgoed in het bezit van de Algemeene Friesche Levensverzekering Maatschappij. Van het herenhuis werd een hotel gemaakt. Dat werd in 1990 verkocht aan de Bilderberggroep. Tot aan zijn dood heeft Rutger Hauer op één van de boerderijen van het landgoed gewoond.

Redactie

Redactie

De redactie van Boppeyn staat centraal in de verspreiding van nieuws en informatie over Friesland. Wij bieden lezers uitgebreide, actuele berichtgeving over lokale gebeurtenissen, culturele festiviteiten, economische ontwikkelingen en milieu-initiatieven. Ons team, diep geworteld in de Friese gemeenschap, is toegewijd aan het leveren van nauwkeurige en boeiende content die de essentie van Friesland vangt. Bij Boppeyn bent u verzekerd van kwaliteitsjournalistiek die de verbinding legt tussen de Friese identiteit en de bredere maatschappelijke context.

Blijf op de hoogte

Ontvang onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle bijzondere ontwikkelingen vanuit Friesland!

Volg ons op Social

Wees niet verlegen, kom in contact. We houden ervan om interessante mensen te leren kennen en nieuwe vrienden te maken.