Boppe Yn

Deze 10 bezienswaardigheden in Friesland moet je gezien hebben!

Friesland heeft veel mooie, bijzondere en speciale bezienswaardigheden. We hebben daarom een top tien gemaakt van de dingen die je moét zien als je in Friesland bent.

1) Het Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer.

Dit is het grootste stoomgemaal ter wereld en staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Op sommige dagen werkt het gemaal nog, en geeft dan een unieke blik op de machines die het gemaal aan de gang houden. Naast het gemaal staat een bezoekerscentrum waarin uitleg gegeven wordt over de werking van het gemaal, maar ook over bijvoorbeeld de invloed van water op ons land. Leuk voor kinderen én volwassenen.

2) Koninklijk Eise Eisinga Planetarium in Franeker.

Dit is een planetarium, tussen 1774 en 1781 gebouwd door Eise Eisinga. Daarmee wilde hij laten zien hoe de planeten, zon en maan werken. Het is het oudste, nog werkende planetarium ter wereld. Ook vind je hier een wetenschapsmuseum dat uitleg geeft over het planetarium, de planeten en sterren, en nog veel meer.

3) Afsluitdijk en Wadden Center in Kornwerderzand.

De afsluitdijk is de waterkering die het IJsselmeer afsluit van de Waddenzee om overstromingen te voorkomen. In het Wadden Center leer je meer over de afsluitdijk, het IJsselmeergebied, Vismigratierivier en het UNESCO Werelderfgoed Waddenzee. Het Wadden Center heeft hier een interactieve expositie over. Ook kan je in het Wadden Center wat eten of drinken met uitzicht op het IJsselmeer.

4) Het Karmelklooster in Drachten.

Het Karmelklooster was een klooster van de zusters Onze Lieve Vrouwe van de Berg Karmel. Het werd gesticht in 1935 door de Karmelitessen, ook wel de ‘orde zonder schoenen’ genoemd. Het klooster heeft een strenge uitstraling aan de buitenkant maar van binnen een intieme atmosfeer dankzij de kruisgangen rond de binnentuin en de doorkijkjes naar de slottuinen. Het werd tot 1993 door de zusters gebruikt. Nu kan je in het klooster vergaderen, trouwen, afscheid nemen van een overledene in de kapel, overnachten als groep en exposities en lezingen bezoeken.

5) Blokhuispoort in Leeuwarden.

De Blokhuispoort is een gebouwencomplex dat tot december 2007 dienst deed als huis van bewaring. Het is in de tweede helft van de negentiende eeuw gebouwd op de plaats waar rond 1500 al een gevangenis stond. Na het sluiten van de gevangenis is De Blokhuispoort een culturele broeiplaats geworden met horeca, onderwijsinstellingen en de bibliotheek. Ook worden er rondleidingen gegeven, waarbij je onder meer een kijkje kan nemen in een authentieke gevangeniscel van vroeger.

6) Park Vijversburg in Tietjerk.

In het park, dat grotendeels in de negentiende eeuw is aangelegd, kan je heerlijk wandelen en kom je onder meer kunstlandschap het Ooievaarsnest en de Dwaalster tegen. In de zomer kan je de oranjerie bezoeken en zien hoe cactussen en vetplanten gekweekt worden. De villa die bij het landgoed hoort is in 1528 gebouwd als buitenverblijf van de toenmalige stadhouder.

7) De Elfstedentocht.

Geen evenement dat je het hele jaar door kan bezoeken, soms wordt het zelfs jaren overgeslagen maar de Elfstedentocht is een van de grootste happenings van Friesland. Gelukkig kan je hem ook op een andere manier rijden, zoals met de fiets of de auto. Regelmatig worden er evenementen georganiseerd waaraan je kan deelnemen om de elf steden te bezoeken, zoals de Elfsteden Oldtimer Rally voor klassieke auto’s of de Elfsteden Toertocht voor oldtimer brommers.

8) Eerste Friese Schaatsmuseum in Hindeloopen.

Dit museum heeft de grootste verzameling schaatsen en sleeën ter wereld. Ook vind je hier diverse werkplaatsen zoals een smederij en een lakkerij, die een blik geven op oude ambachten. Ten slotte vind je hier alles over de geschiedenis van de Elfstedentocht.

9) Oosterkerk in Kollum.

De Oosterkerk in Kollum is in 1925 gebouwd als gereformeerde kerk. De bouwstijl is expressief en verwant aan de Amsterdamse School. Het interieur is bijzonder de moeite waard en de plafonds zijn beschilderd door George Martens, een van de leden van de kunstenaarsgroep De Ploeg.

10) Sneker Waterpoort in Sneek.

De Sneker Waterpoort is een waterpoort over de Hoogendsterpijp. De poort bestaat uit twee achtkantige torens met daartussen een brug over de vaarroute tussen De Kolk en de Stadsgracht aan het stadscentrum. Boven de brug zit de poortwachterswoning. De architect van de waterpoort is niet bekend. Sneek had nog vier andere waterpoorten en twee landpoorten, maar deze zijn allemaal gesloopt. De overgebleven waterpoort is het symbool van Sneek geworden, en je ziet het onder andere terug op de zeilen en kleding van de Sneeker zeilmakerij Gaastra.

Redactie

Redactie

De redactie van Boppe Yn Fryslan beoordeelt dagelijkse het nieuws uit Friesland.

Volg ons op Social

Wees niet verlegen, kom in contact. We houden ervan om interessante mensen te leren kennen en nieuwe vrienden te maken.