Boppe Yn

Ultraloper Jelle Bijlsma loopt 172 kilometer door de Alpen in 41 uur

Jelle Coen Bijlsma uit Gytsjerk is de ultrarunner die zojuist de Mont Blanc Trail heeft gelopen. Deze wedstrijd is een tocht van ruim 170 kilomer om de beroemde berg in Frankrijk heen.

Mont Blanc Trail

De extreem lange toch is extra zwaar omdat er behalve de 170 kilomter in afstan,d ook nog eens 11.000 hoogtemeres gemaakt moeten worden door de ultrarunners. Aan de wedstrijd doen jaarlijks ongeveer 2.500 ultrarunners mee van over de hele wereld.

De route begint in het Franse Chamonix en gaat via Italië naar Zwitserland en dan weer terug naar Frankrijk. De Mont Blanc Trail is letterlijk een rondje over de berg. De start van de tocht is met alle deelnemers samen, maar ieder loopt zijn eigen tempo en stopt op andere tijden. Soms loop je in een groepje en soms alleen. De tocht gaat over onverharde paden en ‘s nachts hebben de renners een lamp op, want het is natuurlijk erg donker.

Ultrarunner Jelle Coen Bijlsma

De 41-jarige ultraloper heeft zich vier jaar voorbereid op de tocht. Deelnemers moeten zich namelijk kwalificeren door middel van het verzamelen van punten.

De Friese ultrarunner heeft uiteindelijk 41 uur nodig gehad voor de tocht. Achteraf zei hij dat hij zich prima voelde en anders dan wat ¨wat stijf in de benen¨ eigenlijk geen last had.

Het as mijn bedoeling om niet te slapen, maar mijn lichaam gaf aan dat ik rust nodig had. In totaal heb ik vijf keer een uurtje geslapen.

Jelle Coen Bijlsma
Redactie

Redactie

De redactie van Boppeyn staat centraal in de verspreiding van nieuws en informatie over Friesland. Wij bieden lezers uitgebreide, actuele berichtgeving over lokale gebeurtenissen, culturele festiviteiten, economische ontwikkelingen en milieu-initiatieven. Ons team, diep geworteld in de Friese gemeenschap, is toegewijd aan het leveren van nauwkeurige en boeiende content die de essentie van Friesland vangt. Bij Boppeyn bent u verzekerd van kwaliteitsjournalistiek die de verbinding legt tussen de Friese identiteit en de bredere maatschappelijke context.

Reageer

Volg ons op Social

Wees niet verlegen, kom in contact. We houden ervan om interessante mensen te leren kennen en nieuwe vrienden te maken.