Boppe Yn

Thialf: De snelste laagland ijsbaan ter wereld

Het ijsstadion Thialf is het belangrijkste overdekte schaatsstadion van Nederland. Daarnaast heeft het de snelste laagland-ijsbaan ter wereld.

Het kent een lange en rijke historie, die begint in 1855. In dat jaar werd de natuurijsbaan Thialf in Heerenveen-Noord aangelegd als één van de eerste ijsclubs in Nederland. Het heeft lang dienst gedaan, tot werd besloten de locatie te wijzigen.

Op 14 oktober 1967 werd in Heerenveen-Zuid het nieuwe ijsstadion Thialf officieel geopend door prinses Christina. In 1986 werd deze baan als tweede van de wereld overdekt. Architect was Architectenburo Van der Zee & Ybema. Het was een goede en snelle ijsbaan. In het seizoen 1986 / 1987 werden de tien belangrijks wereldrecords in het langebaanschaatsen gebroken.

Thialf absolute Winterkoning

‘Thialf’ heeft verschillende betekenissen, zoals ‘Koning van de Winter’, ‘Noorse God’ en ‘Winterkoning’. De naam is afgeleid van Thialfi, een dienaar van de god van de donder uit de mythologie. Deze dienaar was sportief, slim en een echte waaghals. De perfecte naam voor een internationaal erkend centrum waar sportactiviteiten en krachtinspanningen samenkomen voor schaatsliefhebbers, recreanten en topsporters.

Thialf Derde plaats ter wereld

Op de lijst van snelste ijsbanen staat Thialf op de derde plaats, onder Salt Lake City en Calgary, beide op meer dan duizend meter boven zeeniveau. Thialf ligt 0,4 meter boven zeeniveau, waardoor de luchtweerstand in vergelijking met hooglandbanen groot is en je dus minder hard kan schaatsen. Het ijs is van zeer goede kwaliteit, waardoor het toch op de derde plaats staat.

Redactie

Redactie

De redactie van Boppeyn staat centraal in de verspreiding van nieuws en informatie over Friesland. Wij bieden lezers uitgebreide, actuele berichtgeving over lokale gebeurtenissen, culturele festiviteiten, economische ontwikkelingen en milieu-initiatieven. Ons team, diep geworteld in de Friese gemeenschap, is toegewijd aan het leveren van nauwkeurige en boeiende content die de essentie van Friesland vangt. Bij Boppeyn bent u verzekerd van kwaliteitsjournalistiek die de verbinding legt tussen de Friese identiteit en de bredere maatschappelijke context.

Reageer

Volg ons op Social

Wees niet verlegen, kom in contact. We houden ervan om interessante mensen te leren kennen en nieuwe vrienden te maken.