Boppe Yn

Het Friese Skûtsjesilen 

Het jaarlijkse skûtsjesilen is in heel Friesland een grote happening. Deze eeuwenoude sport zorgt er elk jaar weer voor dat inwoners van kleine dorpen in Friesland bijeenkomen om het skûtsje van hun dorp aan te moedigen. De meeste wedstrijden worden al jaren georganiseerd door de SKS; de Sintrale Kommisje Skûtsjesilen. Ieder jaar doet een vast aantal van 14 skûtsjes mee aan het kampioenschap georganiseerd door SKS.

Al in 1820 werden de eerste zeilwedstrijden met skûtsjes gehouden in Sneek. Toentertijd werd er met name gezeild door schippers om geldprijzen te winnen als er geen vracht vervoerd hoefde te worden. Skûtsjes zijn dan ook oude vrachtschepen, maar worden nu alleen nog maar gebruikt om zeilwedstrijden mee te houden. Door de komst van watersportverenigingen rond 1850 liep de belangstelling voor het skûtsjesilen enorm terug. En nadat de benzinemotor zijn intrede deed in Nederland, leek het al helemaal gedaan voor de eens zo geliefde skûtsjes. Na de Tweede Wereldoorlog zorgden enkele skûtsjefanaten echter voor een wederopleving van het Friese zeilen en na tachtig jaar is het evenement groter dan ooit tevoren.

Aan het SKS kampioenschap doen 14 skûtsjes mee die in 11 wedstrijden strijden om de minste punten. Afgelopen drie jaar is Grou er met de winst vandoor gegaan onder leiding van de Friese schipper Douwe Visser. Aan het SKS doen alleen SKS-skûtsjes mee en de schippers zijn allemaal afstammelingen van vroegere schippers. Daarom is er een andere vereniging opgericht: de IFKS. Deze open vereniging organiseert voor meer dan 60 skûtsjes wedstrijden en toernooien in vier verschillende categorieën.

De IFKS groeit door de jaren heen en steeds meer skûtsjes sluiten zich aan bij deze vereniging. Ook SKS is een evenement dat steeds groter wordt in Friesland, maar ook buiten Friesland meer bekendheid geniet. Het gaat het skûtsjesilen voor de wind en de toekomst van deze geweldige Friese sport ziet er rooskleurig uit.

Redactie

Redactie

De redactie van Boppeyn staat centraal in de verspreiding van nieuws en informatie over Friesland. Wij bieden lezers uitgebreide, actuele berichtgeving over lokale gebeurtenissen, culturele festiviteiten, economische ontwikkelingen en milieu-initiatieven. Ons team, diep geworteld in de Friese gemeenschap, is toegewijd aan het leveren van nauwkeurige en boeiende content die de essentie van Friesland vangt. Bij Boppeyn bent u verzekerd van kwaliteitsjournalistiek die de verbinding legt tussen de Friese identiteit en de bredere maatschappelijke context.

Reageer

Volg ons op Social

Wees niet verlegen, kom in contact. We houden ervan om interessante mensen te leren kennen en nieuwe vrienden te maken.