Boppe Yn

SCO bestaat 75 jaar

SCO uit Oldeholtpade bestaat 75 jaar. Het is één van de aansprekende korfbalclubs in Friesland en sinds jaar en dag broedplaats van vele korfbaltalenten.

Grote successen

In de jaren tachtig vierde de club de grootste sportieve successen en in 1983 promoveerde de club naar het hoogste niveau, de hoofdklasse. Daarna groeide SCO gestaag naar de absolute top. In het seizoen 1986 – 1987 werd de ploeg onder trainer Jaap Lenstra in de zaal kampioen van de hoofdklasse. De leidende positie moesten ze echter met PKC uit Papendrecht delen, en tijdens een beslissingswedstrijd voor een finaleplaats tegen Oost-Arnhem verloor SCO met 16 – 10.

Een seizoen later miste SCO, wederom tegen PKC de nationale veldkorfbaltitel op een haartje na. In de jaren negentig moest de club een stapje terug doen en kon het verloren terrein nooit meer helemaal terug winnen; veel talenten waren op jonge leeftijd al uitgevlogen. Veel talent ging naar DOS’46 in Nijeveen en later ook naar LDODK in Gorredijk, omdat daar wel korfbal op het hoogste niveau gespeeld kon worden.

Even uitgesteld

SCO heeft rond de 250 leden, en is daarmee voor Friese begrippen nog steeds een groot korfbalbolwerk. Het jubileum wordt volgend jaar gevierd. Dat was toch al de gewoonte bij het vieren van jubilea in verband met het herfstseizoen, dat nooit het meest ideale weer geeft. Bovendien kan een viering in verband met de coronamaatregelen nu niet gehouden. De club hoopt dat het volgend jaar wel mogelijk is het jubileum het groots te vieren.

Redactie

Redactie

De redactie van Boppeyn staat centraal in de verspreiding van nieuws en informatie over Friesland. Wij bieden lezers uitgebreide, actuele berichtgeving over lokale gebeurtenissen, culturele festiviteiten, economische ontwikkelingen en milieu-initiatieven. Ons team, diep geworteld in de Friese gemeenschap, is toegewijd aan het leveren van nauwkeurige en boeiende content die de essentie van Friesland vangt. Bij Boppeyn bent u verzekerd van kwaliteitsjournalistiek die de verbinding legt tussen de Friese identiteit en de bredere maatschappelijke context.

Volg ons op Social

Wees niet verlegen, kom in contact. We houden ervan om interessante mensen te leren kennen en nieuwe vrienden te maken.