Boppe Yn

Mariniers verpulveren WERELDRECORD speedmarsen

Afgelopen zaterdag hebben Nederlandse (oud)mariniers in militair gevechtstenue het wereldrecord marathon speedmarsen verbeterd. Het record stond op naam van de Schotten, die de 42 kilometer en 195 meter in 4 uur, 16 minuten en 48 seconden liepen. De Nederlandse mariniers deed er 3 uur, 58 minuten en 55 seconden over.

De mannen begonnen anderhalf jaar geleden met de trainingen. In eerste instantie was het de bedoeling te gaan lopen tijdens de marathon van Rotterdam in april, maar dat ging in verband met de coronamaatregelen niet door.

Pittige tocht

Een jaar lang werd zes tot acht keer per week getraind en het bioritme van de mannen werd verplaatst zodat ze wakkerder aan de start zouden staan en fitter konden beginnen. Uiteindelijk werd de mars gehouden op een speciaal parcours op de marinebasis in Den Helder.

Er liepen 21 mannen mee in de leeftijd van 22 tot 54 jaar, waarvan de acht sterkste lopers met een rugzak van 18,1 kilo. Ze startten om 9.00 uur en kwamen iets na 12.00 uur over de finish. Een dergelijke mars is pittig en stond derhalve onder streng medisch toezicht.

Kankeronderzoek

Het team liep niet alleen voor het wereldrecord. Het idee voor de actie ontstond na het overlijden van een collega-marinier. Met hun hardloopactie zamelden ze in totaal zeker 88.000 euro in voor onderzoek naar kanker.

Redactie

Redactie

De redactie van Boppeyn staat centraal in de verspreiding van nieuws en informatie over Friesland. Wij bieden lezers uitgebreide, actuele berichtgeving over lokale gebeurtenissen, culturele festiviteiten, economische ontwikkelingen en milieu-initiatieven. Ons team, diep geworteld in de Friese gemeenschap, is toegewijd aan het leveren van nauwkeurige en boeiende content die de essentie van Friesland vangt. Bij Boppeyn bent u verzekerd van kwaliteitsjournalistiek die de verbinding legt tussen de Friese identiteit en de bredere maatschappelijke context.

Volg ons op Social

Wees niet verlegen, kom in contact. We houden ervan om interessante mensen te leren kennen en nieuwe vrienden te maken.