Boppe Yn

Typisch Friese sport: Kaatsen

Niet alleen op de Friese klei, ook op de ondergrond van diverse andere landen wordt deze sport druk beoefend. Kaatsen is tot leven gebracht door Hollandse dijkwerkers, die bezig waren met het inpolderen van Het Bildt. Vanaf dat moment heeft de diffusie zijn werk gedaan, de sport kaatsen kent tegenwoordig allerlei varianten over de hele wereld.

Het spel

Hoewel er in andere landen veel kaatsmuren te vinden zijn, wordt de sport hier in Friesland simpelweg op klei en gras gespeeld. Het veld is 61 bij 32 meter, en heeft verschillende vakken voor beiden partijen. Iedere partij bestaat uit drie personen. Kaatsen is qua verdere verloop van de wedstrijd verwant aan tennis. Telkens heeft de ene partij de opslag en moet de andere partij de bal terugkaatsen met de palm. Zodra een tegenstander de bal niet meer op een geldige manier weet terug te spelen, worden er scorepunten toegekend. 

Kaatsen in Friesland

In Friesland heeft de sport kaatsen en bijzondere positie weten in te nemen. Naast de reeds bekende KNKB, heeft de noordelijk gelegen provincie Friesland een eigen commissie. De Permanente Commissie der Franeker Kaatspartij organiseert sinds 1853 het jaarlijks kaatstoernooi met de naam PC. Daarnaast staat Franeker in de sportwereld ook nog bekend om de Franeker Balverkaatsdag, de oudste reguliere sportwedstrijd ter wereld. Samen met andere belangrijke wedstrijden en toernooien in Friesland, heeft kaatsen een speciaal plekje in het Friese hartje weten te vinden.

Hoe treurig het ook klinkt, kaatsen heeft zijn beste tijd gehad. Niet alleen in Nederland, ook op de rest van het Europese continent heeft het zijn invloed uit weten te oefenen. Tegenwoordig blijft het aantal leden van de KNKB vaststaan op 15.000. Ook al neemt de populariteit niet zo zeer toe, kaatsen blijft dé Friese volkssport.

Redactie

Redactie

De redactie van Boppeyn staat centraal in de verspreiding van nieuws en informatie over Friesland. Wij bieden lezers uitgebreide, actuele berichtgeving over lokale gebeurtenissen, culturele festiviteiten, economische ontwikkelingen en milieu-initiatieven. Ons team, diep geworteld in de Friese gemeenschap, is toegewijd aan het leveren van nauwkeurige en boeiende content die de essentie van Friesland vangt. Bij Boppeyn bent u verzekerd van kwaliteitsjournalistiek die de verbinding legt tussen de Friese identiteit en de bredere maatschappelijke context.

Reageer

Volg ons op Social

Wees niet verlegen, kom in contact. We houden ervan om interessante mensen te leren kennen en nieuwe vrienden te maken.