Boppe Yn
Home » Fierljeppen: het stokpaardje van Friesland?

Fierljeppen: het stokpaardje van Friesland?

Slootjespringen, beter bekend als fierljeppen, is ook wel iets wat  alle Nederlanders wel een keertje, zo niet gedwongen, hebben gedaan. Misschien omdat ze ergens naartoe moesten waarbij de sloot een  onvermijdelijk obstakel was, misschien omdat ze samen met vrienden de uitdaging aangingen, met als beloning een adrenalinestoot voor iedereen en het kunnen lachen om die ene vriend die wel een nat pak haalde. Het plezier dat deze activiteit de meeste kinderen geeft, maakt het niet gek dat er ook een heuse sport van is gemaakt. 

Fierljeppen: vaardigheid voor volwassenen

Waar dit voor sommigen tegenwoordig een hobby of een spelletje is, was het overspringen van sloten vroeger cruciaal voor boodschappers die door het Nederlandse waterlandschap hun taken moesten uitvoeren. Zo was de polsstok toentertijd een zeer handig middel om slootjes over te springen. Helaas is de identiteit van de bedenker van dit idee ons tegenwoordig volledig onbekend.

Wel weten we dat het met de polsstok ging op de manier waarop het ook met vele andere transportmiddelen als de auto, de fiets en het paard: door er wedstrijden mee te organiseren werd het polsstokverspringen niet alleen een noodzakelijk  iets, maar ook een sport. Wat de geschiedenis ons vervolgens wel leert is dat de eerste officiële wedstrijd in het polsstokverspringen werd georganiseerd op 24 augustus 1767 in het prachtige Friese Baard. Hierover schrijft dan ook de Leeuwarder Courant van die tijd.

Tijdloze traditie van Fierljeppen

Sinds die tijd heeft het fierljeppen niet stilgestaan. Inmiddels is fierljeppen een echte nationale sport, is er een Nederlandse en een Friese Fierljepbond, polsstokken van carbon en aluminium, bovendien is er elk jaar een Nederlands, Fries, Hollands en Belgisch kampioenschap in het fierljeppen.

Een sport die buiten Friesland wel sneller  polsstokverspringen wordt genoemd. Dankzij al deze ontwikkelingen van de sport worden er ook flinke records geboekt. Ook al komen de verst springende mannen niet uit Friesland, de vrouw die het verste springt van deze hele planeet komt wel uit It Heidenskip en laat zo dit prachtige exportproduct van Friesland haar geschiedenis niet vergeten worden.

Redactie

Redactie

De redactie van Boppeyn staat centraal in de verspreiding van nieuws en informatie over Friesland. Wij bieden lezers uitgebreide, actuele berichtgeving over lokale gebeurtenissen, culturele festiviteiten, economische ontwikkelingen en milieu-initiatieven. Ons team, diep geworteld in de Friese gemeenschap, is toegewijd aan het leveren van nauwkeurige en boeiende content die de essentie van Friesland vangt. Bij Boppeyn bent u verzekerd van kwaliteitsjournalistiek die de verbinding legt tussen de Friese identiteit en de bredere maatschappelijke context.

Reageer

Volg ons op Social

Wees niet verlegen, kom in contact. We houden ervan om interessante mensen te leren kennen en nieuwe vrienden te maken.