Boppe Yn
Home » Dag van de Elfstedentocht

Dag van de Elfstedentocht

Op 15 januari vond de tweede editie van de Dag van de Elfstedentocht plaats. Op Twitter presenteerden verschillende musea en archieven Elfstedentochtobjecten uit hun collectie. Het gevolg was een gezellige interactie met schaatsliefhebbers, die al bijna een kwart eeuw wachten op een strenge winter die de Tocht der Tochten weer mogelijk maakt.

Het evenement werd vorig jaar op 15 januari, de oprichtingsdatum van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elfsteden in 1909, voor het eerst gehouden. Dat werd gedaan met lezingen en exposities in het Fries Scheepvaartmuseum in Sneek. Een fysieke bijeenkomst was bij de tweede editie echter niet mogelijk, dus werd voor een alternatieve manier gekozen, en ging het op initiatief van sporthistoricus Jurryt van de Vooren ditmaal digitaal.

Elfstedenliefhebbers en herinneringen

Met #11dag21 twitterden musea uit Friesland en daarbuiten foto’s van bijzondere objecten, elfstedenliefhebbers vulden dat aan met mooie en persoonlijke herinneringen. Van de Vooren vindt dit een mooie manier voor interactie tussen musea, archieven en sportliefhebbers, waarin twee werelden samen komen. Wat hij ook zag was dat de Elfstedentocht ook buiten Friesland leeft; verschillende instellingen en schaatsliefhebbers buiten Friesland namen deel aan de presentatie. Hij vond het dan zeker voor herhaling vatbaar, maar hoopt ook dat er weer een dag komt dat iedereen samen kan komen. ‘Hopelijk kunnen we in 2022, als het 25 jaar geleden is dat de laatste tocht werd georganiseerd, weer een fysieke Dag van de Elfstedentocht houden.’

Bert van Rest werkt momenteel aan een digitale Elfstedenatlas, waar mensen op de route kun herinneringen kunnen ‘prikken’ en musea hun objecten kunnen plaatsen. Het wordt een vorm van een digitaal Elfstedenmuseum.

Redactie

Redactie

De redactie van Boppeyn staat centraal in de verspreiding van nieuws en informatie over Friesland. Wij bieden lezers uitgebreide, actuele berichtgeving over lokale gebeurtenissen, culturele festiviteiten, economische ontwikkelingen en milieu-initiatieven. Ons team, diep geworteld in de Friese gemeenschap, is toegewijd aan het leveren van nauwkeurige en boeiende content die de essentie van Friesland vangt. Bij Boppeyn bent u verzekerd van kwaliteitsjournalistiek die de verbinding legt tussen de Friese identiteit en de bredere maatschappelijke context.

Volg ons op Social

Wees niet verlegen, kom in contact. We houden ervan om interessante mensen te leren kennen en nieuwe vrienden te maken.