Boppe Yn

Atlantic Dutchesses de oceaan over

De Talisker Whisky Atlantic Challenge is een non-stop roeirace die veertig tot vijftig dagen duurt en waarbij deelnemers vijfduizend kilometer afleggen om de Atlantische Oceaan over te steken. Iris Noordzij, Renate de Backere, Melanie Breij en Melissa Vooren hopen als eerste vrouwenteam Atlantic Dutchesses de tocht te volbrengen. 

Als ze het tot een goed einde weten te brengen zijn ze niet alleen het eerste vrouwenteam dat heeft de Challenge, die voor het eerst plaatsvond in 2013, heeft volbracht ze zijn ook de eerste Nederlandse vrouwen die een oceaan over hebben geroeid.

Sponsors gezocht

De vrouwen zoeken nog sponsoring voor voedsel. Tijdens de roeiwedstrijd verbrandt elke vrouw achtduizend kilocalorieën per dag. Dat is 32.000 kilocalorieën per dag. En aan het einde van de vijftig dagen staat de teller op 1,6 miljoen kilocalorieën die ze uit hun proviand moeten halen. En dat moet allemaal mee aan boord. Daarnaast wordt ongeveer tien liter water per dag per vrouw gebruikt. Daarvoor heeft de boot een watermaker aan boord, die van zout water drinkwater maakt en werkt op zonne-energie.

Tijdens de race ligt de boot nooit stil. De vrouwen roeien in tweetallen en wisselen elkaar elke twee uur af. Rust vindt plaats in een kleine cabine voorop en achterop de boot. Als grootste uitdaging noemen de vrouwen zeeziekte, uitputting en tien meter hoge golven. 

Het goede doel

Met de race willen de vrouwen niet alleen winnen, ze vragen ook aandacht voor het Vrouwenhart. Elke dag overlijden 57 vrouwen aan hart- en vaatziekten. Symptomen van hartfalen kunnen anders zijn dan bij mannen, daarom steunt het vrouwenteam het onderzoek naar het vrouwenhart door het UMC Utrecht.

Stevig trainen

Voor de wedstrijd gebruiken zij een negen meter lange roeiboot, die op 12 januari 2020 voor het eerst te water ging bij de Heerenzijlbrug in Terherne. Er wordt vijf dagen per week aan kracht- en duurtraining gedaan en in het weekend geroeid. Ook bestaat de training uit navigatie, eerste hulp op zee en overlevingscursussen.

De race start op 12 december 2020. De roeiers beginnen in San Sebastian op de Canarische Eilanden, en komen aan land in Nelson’s Dockyard, English Harbour op Antigua.

Redactie

Redactie

De redactie van Boppeyn staat centraal in de verspreiding van nieuws en informatie over Friesland. Wij bieden lezers uitgebreide, actuele berichtgeving over lokale gebeurtenissen, culturele festiviteiten, economische ontwikkelingen en milieu-initiatieven. Ons team, diep geworteld in de Friese gemeenschap, is toegewijd aan het leveren van nauwkeurige en boeiende content die de essentie van Friesland vangt. Bij Boppeyn bent u verzekerd van kwaliteitsjournalistiek die de verbinding legt tussen de Friese identiteit en de bredere maatschappelijke context.

Volg ons op Social

Wees niet verlegen, kom in contact. We houden ervan om interessante mensen te leren kennen en nieuwe vrienden te maken.