Boppe Yn
Home » Abe Lenstra

Abe Lenstra

Een zeer door de Nederlandse bevolking gerespecteerde Fries is onze Abe Lenstra uit Heerenveen. Abe is ongetwijfeld de beste Friese voetballer met een prachtige carrière bij onder andere SC Heerenveen.

Ús Abe

SC Heerenveen beschrijft hem als grillig, onvoorspelbaar en binnen de lijnen onnavolgbaar, iets waar we in Friesland, maar ook in de rest van Nederland van hebben mogen genieten.

De jonge Abe Lenstra werd vlak na de Eerste Wereldoorlog geboren in het oprichtingsjaar van SC Heerenveen: 1920. Hij was een echte alleskunner. Op vijftienjarige leeftijd debuteerde hij al bij Heerenveen, maar hij blonk ook uit in onder andere schaatsen, verspringen en biljarten. Abe Lenstra heeft vanaf zijn debuut ontzettend veel voor SC Heerenveen betekend. Negen maal op rij werden ze noordelijk kampioen en na 1945 deed SC Heerenveen serieus mee om de Nederlandse titel mee naar Friesland te brengen. Door Abe werd het Friese voetbal op de kaart gezet.

Topscorer Abe Lenstra

Abe Lenstra is topscorer geworden van SC Heerenveen. In zijn tijd daar heeft hij maar liefst 523 doelpunten gescoord. Ook bij het Nederlands voetbal werd hij topscorer, hij had in totaal 700 doelpunten in ongeveer 730 duels gemaakt. Dit resulteerde in internationale bekendheid. Veel clubs hebben hem proberen te veroveren, maar zijn hart bleef altijd in Friesland. Jammer genoeg heeft Lenstra maar 47 interlands gespeeld voor het Nederlands elftal. Zijn moeilijke positie in het veld en de Tweede Wereldoorlog zijn hiervan de voornaamste oorzaken. 

In 1963 ging Abe Lenstra pas met pensioen, na 27 jaar voetbal te hebben gespeeld op het hoogste niveau. Hij is altijd trouw gebleven aan de Friese club SC Heerenveen, maar kreeg in 1977 een hersenbloeding met grote gevolgen. Op 2 september 1985 stierf Abe op 64-jarige leeftijd. Maar Abe zal nooit vergeten worden. SC Heerenveen vernoemde in 1986 het oude voetbalstadion naar Abe Lenstra en ook het nieuwe stadion uit 1994 mag deze naam dragen. Abe Lenstra is een Fries om nooit te vergeten

Redactie

Redactie

De redactie van Boppeyn staat centraal in de verspreiding van nieuws en informatie over Friesland. Wij bieden lezers uitgebreide, actuele berichtgeving over lokale gebeurtenissen, culturele festiviteiten, economische ontwikkelingen en milieu-initiatieven. Ons team, diep geworteld in de Friese gemeenschap, is toegewijd aan het leveren van nauwkeurige en boeiende content die de essentie van Friesland vangt. Bij Boppeyn bent u verzekerd van kwaliteitsjournalistiek die de verbinding legt tussen de Friese identiteit en de bredere maatschappelijke context.

Reageer

Volg ons op Social

Wees niet verlegen, kom in contact. We houden ervan om interessante mensen te leren kennen en nieuwe vrienden te maken.