Boppe Yn
Home » Treinen op biodiesel

Treinen op biodiesel

De provincies Friesland en Groningen slaan de handen ineen in een proef met de verdere verduurzaming van de noordelijke treinen. Twee bestaande Arriva treinen gaan vanaf september van dit jaar op biodiesel rijden. Als de proef van twee jaar wordt afgesloten met goede resultaten, kunnen ook de andere treinen op biodiesel gaan rijden.

De overstap van gewone diesel naar biodiesel leidt tot een verminderde CO2-uitstoot van 89 procent. Dit past binnen de wens van de Provinciale Staten om voor de treinen duurzame stappen te zetten.

Nieuw contract

In december 2020 start het nieuwe contract tussen de provincies Groningen en Friesland en Arriva Nederland. Ook in de komende vijftien jaar blijft Arriva rijden in beide provincies. In het nieuwe contract staat een aantal belangrijke afspraken. Zo worden de huidige vijftig treinen (GTW’s) vernieuwd en komen er achttien nieuwe treinen (WINK’s) bij. Deze Wink’s  rijden vanaf het voorjaar 2021. Ook het interieur van de treinen wordt gemoderniseerd. Zo komen er klaptafels, de mogelijkheid voor het opladen van laptops en mobiele telefoons en worden stiltecoupe’s ingericht. Deze vernieuwingen zijn uitgezocht door een reizigerspanel.

Redactie

Redactie

De redactie van Boppeyn staat centraal in de verspreiding van nieuws en informatie over Friesland. Wij bieden lezers uitgebreide, actuele berichtgeving over lokale gebeurtenissen, culturele festiviteiten, economische ontwikkelingen en milieu-initiatieven. Ons team, diep geworteld in de Friese gemeenschap, is toegewijd aan het leveren van nauwkeurige en boeiende content die de essentie van Friesland vangt. Bij Boppeyn bent u verzekerd van kwaliteitsjournalistiek die de verbinding legt tussen de Friese identiteit en de bredere maatschappelijke context.

Volg ons op Social

Wees niet verlegen, kom in contact. We houden ervan om interessante mensen te leren kennen en nieuwe vrienden te maken.