Boppe Yn

Theo Hiddema brengt Friese nuchterheid naar de politiek

Eén van de bekendste Friezen, naast Grutte Pier natuurlijk, is misschien wel Theo Hiddema. De meesten zullen hem waarschijnlijk kennen door de non-Fries Thierry Baudet, leider van de politieke partij Forum van Democratie (FvD). Door de immense populariteit die de FvD heeft weten te bereiken in 2018 en 2019 kunnen we sindsdien niet meer om Theo Hiddema om als tweede man van deze partij. 

Friese klei

De parlementariër zoals we hem nu kennen is geboren en getogen in Friesland. Even tumultueus als zijn huidige carrière is, was ook zijn jeugd. Al als elfjarig kind, sterk overtuigd van linkse standpunten, kwam Hiddema in een dusdanig conflict met zijn ouders dat hij uit huis werd geplaatst. De rest van zijn jeugd bracht hij door van hot naar her in Friesland, waarna hij uiteindelijk vertrok naar Groningen om de studie rechtsgeleerdheid te volgen met als kers op de taart zijn benoeming tot advocaat in 1975. 

Na in Maastricht benoemd te zijn tot advocaat, heeft Hiddema in de uitoefening van dit beroep een spraakmakende carrière doorlopen. Hij heeft enkele zeer controversiële zaken behandeld, waaronder de Bende van Venlo. Tevens liep hij in zijn beginjaren een stage bij de beruchte advocaat Max Moszkowicz. 

Theo Hiddema in de politiek

Na de dood van zijn vrouw in 2016 besloot Hiddema de advocatuur te laten voor wat het was. Al enkele jaren was hij openlijk sympathiek tegenover de PVV, toch sloot hij zich aan bij de FvD, waar de meesten hem inmiddels van kennen. De FvD werd oorspronkelijk gezien als een partij die überhaupt geen kans had om in de Tweede Kamer te komen, toch kwamen ze er na de verkiezingen in 2017 zelfs in met twee zetels. Als parlementariërs hebben zowel Baudet als Hiddema het nieuws meerdere malen weten te halen door bijzondere acties en uitspraken. De bekendheid van de partij groeide tot ongekende niveaus met als recent hoogtepunt dat in 2019 de partij zelfs de grootste werd tijdens de Provinciale Verkiezingen.

Hiddema, geboren en getogen in Friesland, heeft ondanks zijn carrière die hem het hele land door leidde, altijd zijn band onderhouden met Friesland. Hij stond dan ook op de lijst in Friesland bij de Provinciale Verkiezingen van 2019. Eens een Fries, altijd een Fries.

Redactie

Redactie

De redactie van Boppeyn staat centraal in de verspreiding van nieuws en informatie over Friesland. Wij bieden lezers uitgebreide, actuele berichtgeving over lokale gebeurtenissen, culturele festiviteiten, economische ontwikkelingen en milieu-initiatieven. Ons team, diep geworteld in de Friese gemeenschap, is toegewijd aan het leveren van nauwkeurige en boeiende content die de essentie van Friesland vangt. Bij Boppeyn bent u verzekerd van kwaliteitsjournalistiek die de verbinding legt tussen de Friese identiteit en de bredere maatschappelijke context.

Reageer

Blijf op de hoogte

Ontvang onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle bijzondere ontwikkelingen vanuit Friesland!

Volg ons op Social

Wees niet verlegen, kom in contact. We houden ervan om interessante mensen te leren kennen en nieuwe vrienden te maken.