Boppe Yn

Friese boeren doen aangifte tegen minister van Landbouw Carola Schouten

Friese boeren hebben op 3 juli aangifte van onder meer dierenmishandeling gedaan tegen minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Carola Schouten. Daarnaast vinden ze dat de minister het gelijkheidsbeginsel negeert. Ook in andere provincies gingen boeren naar het politiebureau om aangifte te doen tegen de minister. Schouten wil dat er minder eiwitten aan veevoer worden toegevoegd. De boeren zeggen dat dit slecht is voor de dieren.

De nieuwe maatregel zou in september moeten worden ingevoerd. Het veevoerplan leidt tot stikstofreductie, en deze reductie is nodig om woningen te kunnen bouwen en wegen aan te kunnen leggen. Schouten ziet niets in de alternatieve plannen van de boerenorganisaties. Deze zijn volgens haar te vrijblijvend en zijn waarschijnlijk juridisch niet houdbaar.

De Kamer nam een motie aan waarin Schouten haar plan en de alternatieve plannen moet doorrekenen door het Planbureau voor de Leefomgeving. Tegelijk zet ze haar eigen plan wel door. Ze baseert haar uitspraak dat koeien iets minder eiwit in hun krachtvoer kunnen hebben op de uitspraken van deskundigen van onder meer Wageningen Universiteit en voeradviseurs.

Boeren protesteren

Het besluit van de minister leidde tot veel spontane boerenprotesten door het hele land. Op het Malieveld in Den Haag hielden ongeveer vijftig voeren een actie, op de A1 tussen Hengelo en Apeldoorn en op de A2 bij Best blokkeerden boeren met tractors de snelweg. Dit leidde tot flinke files en vertragingen. Ook blokkeerden verschillende boeren de ingang van het distributiecentrum van Albert Heijn in Zaandam.

Boeren zeggen dat een vermindering van eiwitten in het voer kan zorgen voor een verminderde weerstand bij de koeien, met mogelijk ziekte tot gevolg. Veel dierenartsen verwachten ook ernstige gevolgen voor de gezondheid en het welzijn van de dieren, zo blijkt uit een enquête van de beroepsorganisatie van dierenartsen, de KNMvD. Het kan onder meer leiden tot pensverzuring en slependemelkziekte.

Redactie

Redactie

De redactie van Boppeyn staat centraal in de verspreiding van nieuws en informatie over Friesland. Wij bieden lezers uitgebreide, actuele berichtgeving over lokale gebeurtenissen, culturele festiviteiten, economische ontwikkelingen en milieu-initiatieven. Ons team, diep geworteld in de Friese gemeenschap, is toegewijd aan het leveren van nauwkeurige en boeiende content die de essentie van Friesland vangt. Bij Boppeyn bent u verzekerd van kwaliteitsjournalistiek die de verbinding legt tussen de Friese identiteit en de bredere maatschappelijke context.

Blijf op de hoogte

Ontvang onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle bijzondere ontwikkelingen vanuit Friesland!

Volg ons op Social

Wees niet verlegen, kom in contact. We houden ervan om interessante mensen te leren kennen en nieuwe vrienden te maken.