Boppe Yn

Friese zuivere zeep van Suver

Een bezoek met de evangelische organisatie Compassion aan de Filipijnen liet een diepe indruk achter op de zussen Johanna en Sita Veenstra. Armoede, gebrek aan scholing, uitbuiting… Het maakte dat de zussen in samenwerking met Compassion iets wilden doen voor de Filipijnse kinderen. Deze organisatie helpt kinderen individueel met een gezonde ontwikkeling tot een zelfredzaam individu in de samenleving, en daar wilden de zussen een steentje aan bijdragen.

En dat doen zij met zeep. Geen gewone zeep, maar zeep zonder troep, zonder microplastics  voor scrub, glitters en synthetische toevoegingen die het huidvet ‘strippen’. Maar zeep zoals vroeger. Zuivere zeep. Suver.

Zuiver en eerlijk

Suver staat voor schoon, zuiver, eerlijk. Niet alleen wat betreft product, maar ook in lifestyle en maatschappelijke ambitie en betrokkenheid. Het pompeblêd in het logo staat voor de Friese achtergrond, maar het lelieblad staat eveneens symbool voor het zuiveren van water, wat de plant in de natuur doet.

De eerste acht lichaamszepen en twee haarzepen zijn inmiddels verkrijgbaar. Ouderwetse blokzepen van een natuurlijke samenstelling die veel gezonder zijn dan synthetische zepen. Gezonder voor je huid én voor het milieu. Elke zeep heeft iets speciaals. Zo maakt havermoutzeep de huid rustiger en werkt honing in zeep antibacterieel en ontstekingsremmend. Ook wordt de zeep niet verpakt, er wordt hoogstens een papieren wikkeltje om gedaan. Daarmee wordt dus ook bespaard op afval.

Het ‘fabriekje’ waar de zeep gemaakt wordt staat nu nog in de tuinschuur achter Johanna’s woning in Ee, maar de dames hopen in de toekomst op een uitbreiding. Bijvoorbeeld in mooi industrieel erfgoed, wat goed in de noordoostelijke regio zou passen.

Het goede doel

Met name boetiekhotels en B&B’s, gezondheidswinkels en streekproductzaken nemen de zeep af. Ook heeft het bedrijf een webshop waar zeep besteld kan worden. De opbrengst gaat naar het goede doel.

Redactie

Redactie

De redactie van Boppeyn staat centraal in de verspreiding van nieuws en informatie over Friesland. Wij bieden lezers uitgebreide, actuele berichtgeving over lokale gebeurtenissen, culturele festiviteiten, economische ontwikkelingen en milieu-initiatieven. Ons team, diep geworteld in de Friese gemeenschap, is toegewijd aan het leveren van nauwkeurige en boeiende content die de essentie van Friesland vangt. Bij Boppeyn bent u verzekerd van kwaliteitsjournalistiek die de verbinding legt tussen de Friese identiteit en de bredere maatschappelijke context.

Reageer

Volg ons op Social

Wees niet verlegen, kom in contact. We houden ervan om interessante mensen te leren kennen en nieuwe vrienden te maken.