Boppe Yn
Home » Oude ambacht houdt Van den Bosch overeind

Oude ambacht houdt Van den Bosch overeind

Al sinds jaar en dag verzorgt de familie Van den Bosch uit Nijeholtpade zadels en tuigen van ruiters en menners. Hun bedrijf is wereldberoemd in de (noordelijke) paardenconcourswereld. Het oude ambacht houdt het bedrijf overeind in deze lastige tijden.

Opdrachten voor harddravers waren er de laatste maanden nauwelijks dankzij de coronamaatregelen die ook de paardensport tijdelijk stil heeft gelegd, en ook de bekende ‘reparatiebus’ rijdt even niet, maar het recreatief paardrijden trekt in deze tijd aan. Dankzij het feit dat het bedrijf het oude ambacht beheerst heeft het niet veel concurrentie. Nog steeds komen er veel mensen naar het bedrijf in Fryslân, al is het nu even op gepaste afstand. Inmiddels gaan veel concoursen wel door, maar in Fryslân zonder publiek.

Hobbyrijders

De hoofdmoot van de klanten van het bedrijf bestaat nu uit (hobbymatige) paardrijders. Mensen hebben meer tijd en gaan naar buiten, en daar past paardrijden perfect in. Een beter of goed hersteld zadel of tuig hoort daar bij.

Het oude ambacht

Eigenaar Harrie van den Bosch leerde in Brabant en Duitsland op de ouderwetse manier tuigen maken: met naald, draad en schaar. Ook heeft hij geleerd hoe je van vlas draad kan maken. Het is zwaar werk, maar er is nog steeds vraag naar. Complete zadels worden niet vaak meer gevraagd, het gaat vaker om herstellen, verbeteren en ‘pimpen’.

De laatste jaren is Harrie ook bezig zijn kennis en kunde over te dragen op dochter Josephine en haar man Sander. Voor vader Harrie het bedrijf overdraagt zal er nog een behoorlijke tijd overheen gaan, maar als het moment daar is kan de overdracht moeiteloos gedaan worden.

Redactie

Redactie

De redactie van Boppeyn staat centraal in de verspreiding van nieuws en informatie over Friesland. Wij bieden lezers uitgebreide, actuele berichtgeving over lokale gebeurtenissen, culturele festiviteiten, economische ontwikkelingen en milieu-initiatieven. Ons team, diep geworteld in de Friese gemeenschap, is toegewijd aan het leveren van nauwkeurige en boeiende content die de essentie van Friesland vangt. Bij Boppeyn bent u verzekerd van kwaliteitsjournalistiek die de verbinding legt tussen de Friese identiteit en de bredere maatschappelijke context.

Volg ons op Social

Wees niet verlegen, kom in contact. We houden ervan om interessante mensen te leren kennen en nieuwe vrienden te maken.