Boppe Yn

Van Balen is terug in Franeker

In 1881 startte Sybren Gerrit van Balen een koffiebranderij in Franeker. Ongeveer veertig jaar geleden werd de winkel gesloten en behoorde Van Balen koffie tot de geschiedenis van de Friese plaats. Tot vrijdag 18 september, toen Mariska van Balen weer Van Balen koffie begon te schenken. Dat doet zij in een toepasselijk pand: de koffiebranderij waar Sybren Gerrit van Balen begon aan de Eise Eisingastraat 2.

Mariska werkte vijftien jaar bij Sportstad Heerenveen, ze heeft de hotelschool gedaan en werkte als barista in Australië en Nieuw Zeeland. Toen werd het tijd voor een nieuwe uitdaging. Dus verdiepte  ze zich in koffie door middel van trainingen en cursussen met als uiteindelijke doel: Van Balen koffie herintroduceren in Franeker.

Koffie waar je even bij stilstaat

Het koffiemerk richt zich op de speciaalkoffies die uit boon worden bereid, en niet uit een melange. De beste eigenschappen van een koffieboon komen naar voren door de snelheid van verhitten en de temperatuur. Brasserie De stadstuin is de eerste afnemer van de koffie, en Mariska heeft de ambitie om in elk Fries café Van Balen koffie te verkopen.

Redactie

Redactie

De redactie van Boppe Yn Fryslan beoordeelt dagelijkse het nieuws uit Friesland.

Volg ons op Social

Wees niet verlegen, kom in contact. We houden ervan om interessante mensen te leren kennen en nieuwe vrienden te maken.