Boppe Yn

Twee families realiseren kolossale winsten met Windpark Fryslân

De families De Groot en Meulendijks, kernontwikkelaars en grootaandeelhouders van Windpark Fryslân, hebben in slechts twee jaar tijd een indrukwekkend dividend van meer dan 116 miljoen euro opgestreken dankzij hun investering in het windpark gelegen in het IJsselmeer. Dit opmerkelijke financiële resultaat benadrukt de lucratieve natuur van duurzame energieprojecten in Friesland.

Een Windpark Dat Goud Waard Is

De provincie Fryslân, met een aandeel van 15% in het park, profiteerde ook aanzienlijk met een ontvangst van 20,5 miljoen euro aan dividend over dezelfde periode. Gezien het totaal van 89 turbines, werd 2022 beschreven als een ‘uitzonderlijk goed stroomjaar’, waarbij de opbrengsten de verwachtingen ruimschoots overstegen.

Recorddividenden door Hoge Energieopbrengsten

“De gegarandeerde omzet werd dit jaar verdubbeld, wat een overheidsbijdrage voor duurzame energie overbodig maakte,” verklaarde Gerard Vesseur, financieel directeur van Windpark Fryslân Holding. Dit resulteerde in een recorduitkering aan de aandeelhouders, waarbij de overwinsten de basis vormden voor de aantrekkelijke obligatielening aangeboden aan de Friese burgers.

Investeren in de Gemeenschap

Naast het uitkeren van dividenden, zetten de aandeelhouders zich in voor de provincie door te investeren in lokale projecten en het aanbieden van een obligatielening met een rente tussen de 6% en 8%. Dit initiatief is bedoeld om Friezen te laten profiteren van de windenergie successen en bij te dragen aan verdere regionale duurzaamheidsprojecten.

Duurzame Toekomstplannen

Met de extra financiële middelen plant de provincie Fryslân de verduurzaming van maatschappelijk vastgoed en het ondersteunen van woningisolatie voor huiseigenaren met een bescheiden inkomen. “Deze projecten onderstrepen onze toewijding aan een duurzame toekomst voor alle inwoners van Friesland,” lichtte een gedeputeerde van de provincie toe.

De rijke windopbrengsten en de slimme investeringen van Windpark Fryslân illustreren de kracht van groene energie en de positieve impact die het kan hebben op zowel aandeelhouders als de gemeenschap. Dit project dient als een toonbeeld van hoe duurzame initiatieven niet alleen ecologisch, maar ook economisch waardevol kunnen zijn.

Redactie

Redactie

De redactie van Boppeyn staat centraal in de verspreiding van nieuws en informatie over Friesland. Wij bieden lezers uitgebreide, actuele berichtgeving over lokale gebeurtenissen, culturele festiviteiten, economische ontwikkelingen en milieu-initiatieven. Ons team, diep geworteld in de Friese gemeenschap, is toegewijd aan het leveren van nauwkeurige en boeiende content die de essentie van Friesland vangt. Bij Boppeyn bent u verzekerd van kwaliteitsjournalistiek die de verbinding legt tussen de Friese identiteit en de bredere maatschappelijke context.

Volg ons op Social

Wees niet verlegen, kom in contact. We houden ervan om interessante mensen te leren kennen en nieuwe vrienden te maken.