Boppe Yn
Home » 150 miljoen euro voor dit superjacht uit Makkum

150 miljoen euro voor dit superjacht uit Makkum

In 2015 heeft jachtbouwer Feadship uit Makkum een jacht van 150 miljoen euro aan de Oekraïense politicus Victor Medvedchuk geleverd.

Viktor Medvedchuk is een Oekraïense politicus en advocaat. Hij is volksvertegenwoordiger van Oekraïne sinds 29 augustus 2019. Medvedchuk diende tussen 2002 en 2005 als stafchef van de voormalige Oekraïense president Leonid Kuchma.

Momenteel is Medvedchuk voorzitter van de pro-Russische politieke organisatie Ukrainian Choice en een tegenstander van de toetreding van Oekraïne tot de Europese Unie.

In november 2018 werd Medvedchuk gekozen tot voorzitter van de politieke raad van de politieke partij For Life, die later opging in de Opposition Platform – For Life-partij. Bij de Oekraïense parlementsverkiezingen van 2019 won de partij 37 zetels op de landelijke partijlijst en 6 kiesdistrictzetels. Als derde op de verkiezingslijst van 2019 van Opposition Platform – For Life werd Medvedchuk in het parlement gekozen.

Vrienden met Vladimir Poetin

In Oekraïne wordt Medvedchuk beschouwd als een bondgenoot van de Russische president Vladimir Poetin, naar wie hij verwijst als “een persoonlijke vriend”.

De twee ontmoetten elkaar voor het eerst in 2003, tijdens de ambtsperiode van Medvedchuk als hoofd van de presidentiële administratie van Oekraïne. In 2004 werd Poetin de jongste dochter van Medvedchuk, Darya’s peetvader. Volgens Medvedchuk was dit de wens van zijn vrouw, tv-presentator Oksana Marchenko, en dat ze hem had gevraagd Poetin te overtuigen om te accepteren.

Sinds de annexatie van de Krim door Rusland in maart 2014 wordt de Krim betwist door Rusland en Oekraïne. In een interview met Radio Svoboda in augustus 2016 verklaarde Medvedchuk dat vanuit juridisch oogpunt de Krim deel uitmaakte van Oekraïne, “maar de facto helaas van Rusland is”. In hetzelfde interview beschuldigde Medvedchuk de Oekraïense autoriteiten van “het schiereiland wegduwen, de inwoners wegjagen”, wat hen naar verluidt ertoe zou hebben aangezet in te stemmen met de annexatie.

Redactie

Redactie

De redactie van Boppeyn staat centraal in de verspreiding van nieuws en informatie over Friesland. Wij bieden lezers uitgebreide, actuele berichtgeving over lokale gebeurtenissen, culturele festiviteiten, economische ontwikkelingen en milieu-initiatieven. Ons team, diep geworteld in de Friese gemeenschap, is toegewijd aan het leveren van nauwkeurige en boeiende content die de essentie van Friesland vangt. Bij Boppeyn bent u verzekerd van kwaliteitsjournalistiek die de verbinding legt tussen de Friese identiteit en de bredere maatschappelijke context.

Volg ons op Social

Wees niet verlegen, kom in contact. We houden ervan om interessante mensen te leren kennen en nieuwe vrienden te maken.