Boppe Yn

Slim viaduct gaat eigen levensduur voorspellen!

Binnenkort wordt Het Stephensonviaduct in Leeuwarden uitgerust met tientallen geïntegreerde sensoren. Het wordt namelijk een ‘slim viaduct’, een Smart Bridge. Dit houdt in dat de sensoren in de gaten gaan houden wat de staat is van het kunstwerk en hoe lang het nog goed blijft. Het is voor het eerst in Nederland dat deze techniek wordt toegepast.

Jaren zestig

Het Stephensonviaduct is een van de honderden bruggen en viaducten die in de jaren zestig zijn gebouwd, dit betekent dat zij net als alle anderen haar beste tijd heeft gehad. tenminste dat zou je zeggen… Het 170 meter lange Stephensonviaduct werd in 1963 opengesteld aan het verkeer en zou in theorie in 2043 zijn afgeschreven. Omdat er nog wel eens een kloof schuilt tussen theorie en praktijk wil de gemeente Leeuwarden weten wat de actuele conditie is en de restlevensduur kunnen bepalen op basis van werkelijke belasting. Een andere factor om dit te doen is om de massa renovatie te voorkomen die er plaats zou moeten vinden als alle bruggen en viaducten ook werkelijk de einddatum hebben die staat aangeschreven.

Smart Bridge

De sensoren van de Smart Bridge verzamelen informatie over de staat van het viaduct maar ook van de omgevingsfactoren zoals de temperaturen waaraan het viaduct wordt blootgesteld, de hoeveelheid verkeer die het viaduct over zich heen krijgt en welke belasting het aankan. Hiervan worden rekenmodellen gemaakt die een inzicht geven van de staat van het viaduct. Zo kan de gemeente bepalen waar en wanneer er onderhoud nodig is. En dit vergroot weer de effectiviteit van de gemeente. 

De verwachting is dat het leidt tot besparingen op de onderhoudskosten en dat dit het systeem is van de toekomst.

Redactie

Redactie

De redactie van Boppe Yn Fryslan beoordeelt dagelijkse het nieuws uit Friesland.

Reageer

Volg ons op Social

Wees niet verlegen, kom in contact. We houden ervan om interessante mensen te leren kennen en nieuwe vrienden te maken.