Boppe Yn

Rinsma Modeplein

Rinsma Modeplein is een begrip in Friesland. De winkel in Gorredijk heeft drie verdiepingen vol mode en accessoires, er is een leestafel en een gezellige bar. Maar een groot bedrijf als dit komt niet vanzelf.

Oene Sake Rinsma richtte zich in 1880 al op het maken van maatconfectie voor dames en heren, met daarnaast een winkel in fournituren. Rond 1920 laat de emancipatie haar invloed gelden op het bedrijf. De damesconfectie krijgt meer aandacht en grootvader Gerhardus en grootmoeder Roelofje specialiseren zich in korsetten.

De volgende generatie bij Rinsma

In 1955 nemen Oene Sake Rinsma en zijn vrouw Anna Numan de familiezaak, die flink gegroeid is, over. Inmiddels is ook de introductie van de auto een feit, waarmee de bereikbaarheid verbetert. De winkel krijgt steeds meer een regionale functie.

Dan is het tijd voor een nieuwe generatie, en in 1987 komen zoon Gerk en zijn vrouw Coby aan het roer. Zij initiëren een verbouwing, met een nieuwe uitbreiding als gevolg. In 1999 wordt het aangrenzende pand aangekocht, waarmee het oppervlak van de winkel in een keer verdubbeld. Maar die ruimte blijkt niet voldoende, en in 2004 wordt het pand deels afgebroken om het toenmalige Rinsma Fashion uit te kunnen breiden met een kelder en een bovenverdieping. Na die verbouwing wordt in 2007 het aangrenzende pand aangekocht, waardoor de winkel van de familie Rinsma tot een van de grootste modezaken van Nederland gaat behoren.

In 2009 doet de shop-in-shop zijn intrede in de zaak van Rinsma als Steenwijk Schoenen damesschoenen gaat verkopen vanuit de modewinkel. In 2012 wordt de webshop geïntroduceerd en kan iedereen ook vanuit huis items uit de collecties van Rinsma Fashion aanschaffen. In 2013 opent het Grand Fashion Café, dat later De Keuken van Rinsma gaat heten en in hetzelfde jaar krijgt Rinsma Fashion het predicaat ‘Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier’ ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan en mogen ze het Koninklijk Wapen voeren.

Hij en Zij vormen De Heeren van Rinsma

In 2015 komt na meer dan zeventig jaar de herenmode terug bij Rinsma met De Heeren van Rinsma. Wytze Peenstra van Huys 11 en Oene Sake Rinsma slaan hiervoor de handen ineen. Oene Sake Rinsma is hiermee de vijfde generatie.In datzelfde jaar wordt Rinsma Fashion Zij van Rinsma, en samen met de Heeren van Rinsma gaat zij verder onder de naam Rinsma Modeplein. In 2016 wordt het Rinsma Beautyplein geïntroduceerd en in 2017 vestigt Qulotte Lingerie & Badmode zich in het pand.

Inmiddels bestaat het bedrijf meer dan 130 jaar en is Rinsma Modeplein een begrip in Friesland en omgeving.

Redactie

Redactie

De redactie van Boppeyn staat centraal in de verspreiding van nieuws en informatie over Friesland. Wij bieden lezers uitgebreide, actuele berichtgeving over lokale gebeurtenissen, culturele festiviteiten, economische ontwikkelingen en milieu-initiatieven. Ons team, diep geworteld in de Friese gemeenschap, is toegewijd aan het leveren van nauwkeurige en boeiende content die de essentie van Friesland vangt. Bij Boppeyn bent u verzekerd van kwaliteitsjournalistiek die de verbinding legt tussen de Friese identiteit en de bredere maatschappelijke context.

Volg ons op Social

Wees niet verlegen, kom in contact. We houden ervan om interessante mensen te leren kennen en nieuwe vrienden te maken.