Boppe Yn

Met overname Portena Logistiek stijgt omzet naar ruim 150 miljoen euro!

Nedcargo heeft Portena Logistiek uit Heerenveen overgenomen. Door de overname van het grootste transportbedrijf uit Friesland wil Nedcargo de positie in het noorden van Nederland verstevigen. De jaaromzet van de combinatie Portena en Nedcargo zal hiermee toenemen van 120 miljoen euro naar circa 150 miljoen euro. 

Portena Logistiek blijft vooralsnog werken vanuit Heerenveen. Ron Kleinsmit houdt de dagelijkse leiding. Tegelijkertijd gaat hij als commercieel directeur bij Nedcargo aan de slag. Stef Verwij, eigenaar van Portena Logistiek, blijft voorlopig betrokken bij de onderneming als adviseur. In het najaar gaan Nedcargo en Portena Logistiek de activiteiten van de ondernemingen verder samenvoegen.

“De overname van Portena Logistiek biedt mooie nieuwe mogelijkheden in Nederland en uitbreiding van ons netwerk. We versterken onze positie in de Benelux en vergroten onze groeikansen in het noorden”, aldus Jurgen Mook, CEO van Nedcargo Logistic Group.

Portena Logistiek

Portena is als familiebedrijf opgericht in 1932 in Langweer en ging later naar Heerenveen. Het heeft nu 100 vrachtwagens op de weg en is daarmee in het noorden een van de grotere bedrijven in de transportsector.

Portena Logistiek biedt werk aan 250 mensen. Het bedrijf verzorgt logistieke diensten voor meer dan 1500 opdrachtgevers. De omzet komt voor ruim 60% uit de voedingssector. Het bedrijf heeft zijn hoofdvestiging inclusief eigen distributiecentrum van 60.000 vierkante meter in Heerenveen. Naast Heerenveen hebben de chauffeurs ook standplaatsen in Assen, Drachten en Zaltbommel.

Sinds begin jaren ’90 stond Stef Verweij aan het roer bij Portena, eerst als directeur en later als eigenaar. Hij bouwde het bedrijf verder uit, onder meer door de overnames van HTO Logistiek in 2009 en Bulstra Transport in 2017. In 2015 droeg Verweij de dagelijkse leiding over aan zijn schoonzoon, Ron Kleinsmit.

In het noorden zijn nog minder actief, daarom is Portena een goede aanvulling. We werkten al samen en kennen elkaar goed. De kennis en ervaring van Portena Logistiek op het gebied van winkelstraat leveringen en fietsenlogistiek is welkom, daar kunnen we veel van leren. Nedcargo is nu nog vooral actief in levensmiddelen logistiek en we willen verbreden.

Friese Portena

Het betekent het einde van een groot Fries bedrijf dat als nevenvestiging van een groot bedrijf verder gaat en niet meer zelfstandig is. De overname is niet uit een crisis gedaan, maar het zijn twee gezonde bedrijven die samengaan. De naam Portena blijft voorlopig op de vrachtwagens staan. Directeur Kleinsmidt blijft ook. “De nieuwe eigenaar vindt het belangrijk dat er een lokale identiteit blijft.”

Nedcargo had geen vestiging in het noorden en ziet Portena als een versterking en een aanvulling. Directie en ondernemingsraad zien voordelen en kansen door de overname en het bedrijf heeft de ambitie verder te groeien.

Nedcargo

Het Waddinxveense bedrijf zit allesbehalve stil. Onlangs wees het Jurgen Mook als nieuwe CEO aan. Oud-bestuurders en oprichters Roderick de la Houssaye en Diederik Antvelink deden een stap opzij en gaan zich richten op nog meer overnames. Nedcargo sprak eerder de ambitie uit internationaal verder te groeien en wil 200 miljoen in 2023 omzetten.

Recent nam het alle transport van koffiereus Douwe Egberts over. 2020 was een geweldig jaar voor het bedrijf. Nedcargo profiteerde van de gekte in supermarkten en de vakantie in eigen land en boekte een winstgroei van 34 procent.

Redactie

Redactie

De redactie van Boppeyn staat centraal in de verspreiding van nieuws en informatie over Friesland. Wij bieden lezers uitgebreide, actuele berichtgeving over lokale gebeurtenissen, culturele festiviteiten, economische ontwikkelingen en milieu-initiatieven. Ons team, diep geworteld in de Friese gemeenschap, is toegewijd aan het leveren van nauwkeurige en boeiende content die de essentie van Friesland vangt. Bij Boppeyn bent u verzekerd van kwaliteitsjournalistiek die de verbinding legt tussen de Friese identiteit en de bredere maatschappelijke context.

Volg ons op Social

Wees niet verlegen, kom in contact. We houden ervan om interessante mensen te leren kennen en nieuwe vrienden te maken.