Boppe Yn
Home » Lelylijn als boost voor het Noorden

Lelylijn als boost voor het Noorden

De Lelylijn is de beoogde snellere nieuwe spoorlijn tussen het Noorden naar de Randstad. De lijn zou sneller, rendabeler en goedkoper zijn. Momenteel zit de verbinding nog in de ontwikkelfase.

De Lelylijn zou een boost betekenen voor de economie van het Noorden, zo staat in een rapport van Rijk en Regio. De aanleg van de lijn zou 22.500 reizen per dag kunnen opleveren.

Betere buslijnen bieden volgens het rapport geen uitkomst, en het verbeteren van de al bestaande spoorlijnen kost mogelijk meer dan het aanleggen van een nieuwe lijn.

Verstedelijking

Om de Lelylijn zo optimaal mogelijk te benutten is wel verstedelijking van het Noorden nodig, staat in het rapport. Hiervoor zouden ongeveer 100.000 nieuwe woningen in het Noorden moeten worden gebouwd. Groningen zou bijvoorbeeld kunnen groeien van 205.000 naar 340.000 bewoners, Drachten van 50.000 naar 84.000 en Heerenveen van 40.000 naar 90.000. Of de groei van de plaatsen wenselijk is moet in overleg met de inwoners uit het Noorden besproken worden.

Met de nieuwe lijn zijn reizigers van Groningen in 85 minuten in Amsterdam-Zuid. Met de ‘gewone’ lijn is dat 120 minuten. De route loopt van Groningen via Drachten, Heerenveen, Emmeloord en Lelystad naar Almere, en vervolgens naar Amsterdam.

Redactie

Redactie

De redactie van Boppeyn staat centraal in de verspreiding van nieuws en informatie over Friesland. Wij bieden lezers uitgebreide, actuele berichtgeving over lokale gebeurtenissen, culturele festiviteiten, economische ontwikkelingen en milieu-initiatieven. Ons team, diep geworteld in de Friese gemeenschap, is toegewijd aan het leveren van nauwkeurige en boeiende content die de essentie van Friesland vangt. Bij Boppeyn bent u verzekerd van kwaliteitsjournalistiek die de verbinding legt tussen de Friese identiteit en de bredere maatschappelijke context.

Volg ons op Social

Wees niet verlegen, kom in contact. We houden ervan om interessante mensen te leren kennen en nieuwe vrienden te maken.