Boppe Yn

Kooyenga Groep: Fries succes

Friesland is vele entrepreneurs rijk. Zo ook de succesvolle Romke Kooyenga, oprichter, eigenaar en directeur van de Kooyenga Groep. Kooyenga begon zijn carrière als juridisch medewerker, waarna hij beleidsmedewerker werd en uiteindelijk hoofd Sociale Zaken werd bij verschillende gemeenten in Friesland. Op 1 oktober 1994 startte hij het bedrijf Kooyenga Consultants als ZZP’er met het idee om Sociale Diensten te hulp te schieten, maar binnen twee jaar groeide Kooyenga uit tot een bedrijf met meer dan 100 medewerkers. 

Van zolderkamer tot kantoor

Waar Romke Kooyenga eerst vanuit zijn zolderkamertje het bedrijf runde, vroeg deze enorme groei om een professionele aanpak. Zo opende het eerste kantoor aan de Parklaan in Dokkum zijn deuren in 1999.  Van 2000 tot 2009 veranderde niet alleen de grootte van het bedrijf, maar ook de functionaliteit. Kooyenga was inmiddels namelijk niet alleen meer bezig met detachering en advisering van de overheid voor Sociale Zaken, maar voor veel meer afdelingen. Door deze uitbreiding van het vakgebied creëerde de Kooyenga groep verschillende takken, zo werd bijvoorbeeld detachering en advisering van elkaar gescheiden, maar deze zijn in 2015 weer samengevoegd. Romke Kooyenga zijn harde werk werd bekroond met een Nationale Business Award voor de beste overheidsdetacheerder. 

Een toekomst buiten Friesland

Inmiddels woont Kooyenga in de Veluwe. Ook de Kooyenga Groep vestiging in Dokkum is sinds de lente van 2019 opgeheven. Het Friese tintje is dus zo goed als verdwenen, een emotioneel besluit volgens Kooyenga, maar op commercieel vlak gezien beter. Ook heeft Kooyenga onlangs al zijn aandelen in Kooyenga Groep verkocht aan uitzendorganisatie Olympia, waarmee het bedrijf dus niet meer in handen is van Kooyenga zelf. Dit heeft hij gedaan om zo het bedrijf de kansen te geven die het verdiende. De Friese familienaam blijft behouden en ook de Friese geschiedenis zal nooit verdwijnen. Er staat Kooyenga Groep ongetwijfeld een kansrijke toekomst te wachten met dit nieuwe bestuur.

Redactie

Redactie

De redactie van Boppeyn staat centraal in de verspreiding van nieuws en informatie over Friesland. Wij bieden lezers uitgebreide, actuele berichtgeving over lokale gebeurtenissen, culturele festiviteiten, economische ontwikkelingen en milieu-initiatieven. Ons team, diep geworteld in de Friese gemeenschap, is toegewijd aan het leveren van nauwkeurige en boeiende content die de essentie van Friesland vangt. Bij Boppeyn bent u verzekerd van kwaliteitsjournalistiek die de verbinding legt tussen de Friese identiteit en de bredere maatschappelijke context.

Reageer

Volg ons op Social

Wees niet verlegen, kom in contact. We houden ervan om interessante mensen te leren kennen en nieuwe vrienden te maken.