Boppe Yn
Home » Klaas de Leeuw, de Mufasa van de bouw

Klaas de Leeuw, de Mufasa van de bouw

Als er een lijst gemaakt moet worden van de meest succesvolle en rijke zakenmannen van Friesland, mag Klaas de Leeuw zeker niet ontbreken. Al jarenlang staat hij in de Quote als vaste prik. Met zijn investering in de bouwsector in de vorm van een florerend bedrijf heeft hij absoluut zijn stempel gedrukt op de sector. Als oprichter van Van Wijnen kan hij terugkijken op een zeer geslaagde carrière. Een carrière die, net als alle andere mooie dingen in het leven, begon in Friesland.

Van welp tot (Klaas de) leeuw

Klaas de Leeuw is geboren in Tijntje in 1942. Als zoon van een timmerman kluste hij gezellig mee in zijn vaders bedrijf. Het bouwen van dit familiebedrijf sloeg aan en was natuurlijk na de oorlog ook nog eens extra hard nodig. Klaas ging zo samen met zijn broer het bedrijf runnen en samen zetten zij hierbij vele slimme stappen.  Nadat het bedrijf De Leeuw samenging met bouwbedrijf Jellema en De Leeuw-Jellema ging heten was het nog lang niet uitgegroeid. Na de overname in 1976 door het nog grotere bedrijf Van Wijnen bleven broer Freek en Klaas de Leeuw belangrijk in het bestuur. Een familiebedrijf was het helaas niet meer. Totdat in 1986 de trotse familie De Leeuw alle aandelen van Van Wijnen kocht en tot op de dag van vandaag grootaandeelhouder is van het miljoenenbedrijf.

De Leeuw is los

De groei van dat bedrijf is tot op de dag van vandaag iets waar het om bekend staat. Inmiddels kent het 24 afdelingen door het hele land. Een gezamenlijke omzet van 821 miljoen euro boekten deze regionale afdelingen bij elkaar met ongeveer 1670 werknemers. Ondanks dat Klaas de Leeuw inmiddels met pensioen is en geen officiële rol meer speelt, is hij nog steeds betrokken bij dit prachtige bedrijf. Zo is Van Wijnen, het bouwimperium van De Leeuw, nog steeds niet uitgebouwd.

Redactie

Redactie

De redactie van Boppeyn staat centraal in de verspreiding van nieuws en informatie over Friesland. Wij bieden lezers uitgebreide, actuele berichtgeving over lokale gebeurtenissen, culturele festiviteiten, economische ontwikkelingen en milieu-initiatieven. Ons team, diep geworteld in de Friese gemeenschap, is toegewijd aan het leveren van nauwkeurige en boeiende content die de essentie van Friesland vangt. Bij Boppeyn bent u verzekerd van kwaliteitsjournalistiek die de verbinding legt tussen de Friese identiteit en de bredere maatschappelijke context.

Reageer

Volg ons op Social

Wees niet verlegen, kom in contact. We houden ervan om interessante mensen te leren kennen en nieuwe vrienden te maken.