Boppe Yn
Home » John Vernooij, de man achter Omrin

John Vernooij, de man achter Omrin

De wereldbevolking groeit, grondstoffen worden schaarser en het afval hoopt zich op in het milieu. Dus moeten we zuinig zijn op wat we hebben. Inzamel- en afvalverwerkingsbedrijf Omrin wil daarom koploper zijn in circulaire economie.

Directeur John Vernooij

John Vernooij is algemeen directeur bij Omrin, wat Fries is voor ‘kringloop’. Zijn passie ligt bij het verbeteren van de wereld, en dat zien we ook terug in zijn bedrijf. Bij Omrin geldt dat al het afval waardevol is. Afval zit boordevol energie en grondstoffen. Zo maakt het bedrijf van etensresten bijvoorbeeld biogas, waarmee het bedrijf zorgt voor 33 procent van de duurzame energie in Friesland en waarop de Omrin-vrachtwagens rijden. Een ander voorbeeld: met behulp van een sorteerinstallatie worden kunststoffen omgezet in plastic korrels, die door Philips worden verwerkt in nieuwe producten. Vernooij ziet Omrin dan ook meer als grondstoffenverzamelaars dan als afvalverzamelaars. Dat doet Omrin nu voor ongeveer 800.000 huishoudens en bedrijven in Noord-Nederland.

De grootste uitdaging voor Vernooij is het grote publiek de waarde van grondstoffen te laten inzien. ‘Het gaat de goede kant op,’ aldus Vernooij, ‘maar er is nog veel werk aan de winkel.’ Hij vervolgt: ‘Ik geloof echt in een wereld waar mensen samenwerken om iets te bereiken waar ze trots op zijn en waar ze energie van krijgen.’

Redactie

Redactie

De redactie van Boppeyn staat centraal in de verspreiding van nieuws en informatie over Friesland. Wij bieden lezers uitgebreide, actuele berichtgeving over lokale gebeurtenissen, culturele festiviteiten, economische ontwikkelingen en milieu-initiatieven. Ons team, diep geworteld in de Friese gemeenschap, is toegewijd aan het leveren van nauwkeurige en boeiende content die de essentie van Friesland vangt. Bij Boppeyn bent u verzekerd van kwaliteitsjournalistiek die de verbinding legt tussen de Friese identiteit en de bredere maatschappelijke context.

Volg ons op Social

Wees niet verlegen, kom in contact. We houden ervan om interessante mensen te leren kennen en nieuwe vrienden te maken.