De wereldbevolking groeit, grondstoffen worden schaarser en het afval hoopt zich op in het milieu. Dus moeten we zuinig zijn op wat we hebben. Inzamel- en afvalverwerkingsbedrijf Omrin wil daarom koploper zijn in circulaire economie.
Directeur John Vernooij
John Vernooij is algemeen directeur bij Omrin, wat Fries is voor ‘kringloop’. Zijn passie ligt bij het verbeteren van de wereld, en dat zien we ook terug in zijn bedrijf. Bij Omrin geldt dat al het afval waardevol is. Afval zit boordevol energie en grondstoffen. Zo maakt het bedrijf van etensresten bijvoorbeeld biogas, waarmee het bedrijf zorgt voor 33 procent van de duurzame energie in Friesland en waarop de Omrin-vrachtwagens rijden. Een ander voorbeeld: met behulp van een sorteerinstallatie worden kunststoffen omgezet in plastic korrels, die door Philips worden verwerkt in nieuwe producten. Vernooij ziet Omrin dan ook meer als grondstoffenverzamelaars dan als afvalverzamelaars. Dat doet Omrin nu voor ongeveer 800.000 huishoudens en bedrijven in Noord-Nederland.
De grootste uitdaging voor Vernooij is het grote publiek de waarde van grondstoffen te laten inzien. ‘Het gaat de goede kant op,’ aldus Vernooij, ‘maar er is nog veel werk aan de winkel.’ Hij vervolgt: ‘Ik geloof echt in een wereld waar mensen samenwerken om iets te bereiken waar ze trots op zijn en waar ze energie van krijgen.’