Boppe Yn

De oren van Burum

Het lijkt allemaal wat mysterieus, de grote schotels van Inmarsat die op het terrein nabij Burum staan. Ze zien er uit alsof ze gebruikt worden in een spionagefilm, of één over buitenaards leven. De werkelijkheid heeft wat vastere voet op aarde; via de schotels wordt een groot deel van de wereldwijde communicatie verwerkt.

Zowel bedrijven als overheden maken gebruik van de schotels. Inmarsat levert de communicatie voor de luchtvaartsector, olie- en gaswinbedrijven en ook veel schepen maken gebruik van de communicatiemogelijkheden, bijvoorbeeld om aan te kunnen tonen waar ze vis gevangen hebben.

Dataverkeer

Maar ook als een ramp voltrekt gaat de communicatie via de schotels van Inmarsat. Bijvoorbeeld als een schip in nood komt en een noodsignaal uit laat gaan, dat naar een reddingscentrum gaat én naar alle schepen in de buurt. Of zoals laatst tijdens de explosie in Beiroet, dat het dataverkeer van de schotels explosief deed stijgen. De meeste hulpdiensten die ter plaatse kwamen, maakten gebruik van de satellieten van Inmarsat.

Inmarsat heeft momenteel dertien satellieten in de ruimte die op een hoogte van ongeveer 36.000 kilometer in een baan rond de aarde vliegen. In Burum werken 45 mensen en bemensen altijd twee van hen de controleposten om eventuele storingen op te lossen.

Redactie

Redactie

De redactie van Boppeyn staat centraal in de verspreiding van nieuws en informatie over Friesland. Wij bieden lezers uitgebreide, actuele berichtgeving over lokale gebeurtenissen, culturele festiviteiten, economische ontwikkelingen en milieu-initiatieven. Ons team, diep geworteld in de Friese gemeenschap, is toegewijd aan het leveren van nauwkeurige en boeiende content die de essentie van Friesland vangt. Bij Boppeyn bent u verzekerd van kwaliteitsjournalistiek die de verbinding legt tussen de Friese identiteit en de bredere maatschappelijke context.

Volg ons op Social

Wees niet verlegen, kom in contact. We houden ervan om interessante mensen te leren kennen en nieuwe vrienden te maken.