Boppe Yn
Home » Indexus

Indexus

Voor de eeuwenoude latinisten had het woord indexus als zelfstandig naamwoord de betekenis van tabel. Als we dit woord vertalen naar de hedendaagse economische wereld, dan komen we uit bij de naam van een Nederlands bedrijf. De oprichters van Indexus werken sinds 1997 samen. Sindsdien hebben zij zich gespecialiseerd in het beleggen. 

Indexus in het verleden

Hoewel het bedrijf al meer dan twee decennia bestaat, stond het pas na 2009 in de spotlights. Na de welbekende kredietcrisis, heeft menig belegger een flinke klap opgelopen. Het geloof in aandelen brokkelde af. Helaas lukte het velen niet om zich aan de negatieve financiële ontwikkelingen te onttrekken. De verschillende beleggingsfondsen presteerden zelfs beneden gemiddeld. Toen was de tijd rijp geworden dat Indexus het roer om zou gooien. Met vier hoofdkantoren, waaronder één in het Friese Heerenveen, past het een bepaalde vorm van beleggen toe. Door middel van indexbeleggen probeert Indexus het glorieuze rijk van de aandelen weer te herstellen.

Een uniek bedrijf

Hetgeen waardoor indexbeleggen verschilt van ‘normaal’ beleggen, heeft te maken met de doelstelling en het beheer. Bij een beleggingsfonds is het de bedoeling dat er steeds maar weer aan- en verkopen plaatsvinden om een zo hoog mogelijk rendement te realiseren. Bij een indexfonds is er daarentegen een passief bestuur, u besteed het beleggen uit aan bijvoorbeeld experts. Bij indexbeleggen bestaat er een vast mandje van aandelen en obligaties, dat een bepaalde beursindex, zoals de AEX, moet volgen. Er zal dus bij een beleggingsfonds minder garantie zijn op een hoog rendement, terwijl een indexfonds stapje bij stapje zich ontplooit tot een vetpot.

Met het oog op de toekomst, kan het deels Friese bedrijf zorgen voor een verandering in het denkbeeld van het beleggen. Doet men het op de traditionele manier, of wordt het toch indexbeleggen op syn Fries?

Redactie

Redactie

De redactie van Boppeyn staat centraal in de verspreiding van nieuws en informatie over Friesland. Wij bieden lezers uitgebreide, actuele berichtgeving over lokale gebeurtenissen, culturele festiviteiten, economische ontwikkelingen en milieu-initiatieven. Ons team, diep geworteld in de Friese gemeenschap, is toegewijd aan het leveren van nauwkeurige en boeiende content die de essentie van Friesland vangt. Bij Boppeyn bent u verzekerd van kwaliteitsjournalistiek die de verbinding legt tussen de Friese identiteit en de bredere maatschappelijke context.

Reageer

Volg ons op Social

Wees niet verlegen, kom in contact. We houden ervan om interessante mensen te leren kennen en nieuwe vrienden te maken.