Boppe Yn

Handelsbanken

Hoewel Handelsbanken een bedrijf is dat niet uit het mooie Friesland komt, is het toch een bank die het verdient om uitgelicht te worden door onze experts. Deze bank is één van de grootste spelers in Zweden, maar heeft ook meerdere vestigingen in Nederland, waaronder één in Leeuwarden.

Historie der Handelsbanken

De wortels van de Handelsbanken zijn te vinden in het land boven Friesland: Zweden. In 1871 werd de bank opgericht onder de naam Stockholms Handelsbank. Lang bleef dit bedrijf in haar moederland, maar in 2002 vestigde Handelsbanken zich ook in Nederland met haar eerste bankkantoor in Amsterdam. En ook de hoofdstad van het mooie Friesland, namelijk Leeuwarden, beschikt nu over een vestiging van Handelsbanken. En als je de geschiedenis van dit bedrijf niet zou kennen, zou je denken dat het Fries van oorsprong was. 

Waar de meeste banken sterk gericht zijn op centralisatie, op één aanspreekpunt en één gang van zaken, kunnen kantoren van Handelsbanken lokaal veel beslissingen zelf nemen. De klanten hebben het voornamelijk voor het zeggen en er is veel persoonlijk contact, zoals wij dat ook in Friesland kennen, in de kleine dorpjes. Verkoopdoelen zijn afgeschaft, winsten gaan niet naar de bestuurders maar worden verdeeld over alle werknemers en het gaat alleen nog maar om de klanten en wat ze willen; een echte Friese mentaliteit. Ook heeft de Handelsbanken in tijd van crisis nooit staatssteun nodig gehad. Om het maar kort samen te vatten, kunnen we eigenlijk het beste stellen dat Handelsbanken een nuchtere, eerlijke en krachtige bank is.

Friese mentaliteit

Dus ondanks het feit dat Handelsbanken verre van Fries is op papier, heeft het hart van dit bedrijf sterke trekjes van ons Friese gedrag. En het bezitten van een vestiging van de grootste bank van Zweden in Friesland is een hele prestatie. De Handelsbanken heeft Friesland dan ook niet zomaar uitgekozen, maar matcht op een bijzonder vlak met elkaar: de mentaliteit. 

Redactie

Redactie

De redactie van Boppeyn staat centraal in de verspreiding van nieuws en informatie over Friesland. Wij bieden lezers uitgebreide, actuele berichtgeving over lokale gebeurtenissen, culturele festiviteiten, economische ontwikkelingen en milieu-initiatieven. Ons team, diep geworteld in de Friese gemeenschap, is toegewijd aan het leveren van nauwkeurige en boeiende content die de essentie van Friesland vangt. Bij Boppeyn bent u verzekerd van kwaliteitsjournalistiek die de verbinding legt tussen de Friese identiteit en de bredere maatschappelijke context.

Reageer

Volg ons op Social

Wees niet verlegen, kom in contact. We houden ervan om interessante mensen te leren kennen en nieuwe vrienden te maken.