Boppe Yn

FrieslandCampina, een korte geschiedenis

FrieslandCampina is een naam die iedereen wel eens gehoord of gezien heeft in het nieuws, op een pak zuivel of op een van de vele melkwagens door het hele land. De onderneming bestaat officieel sinds december 2008. Een kijkje in de geschiedenis van dit zuivelbedrijf.

FrieslandCampina is het resultaat van een fusie tussen Friesland Foods en Campina, de twee grootste zuivelcoöperaties van Nederland in die tijd. Ten tijde van de aankondiging van de fusie, in 2007, was FrieslandCampina op papier de grootste zuivelcoöperatie ter wereld en nummer drie als zuivelonderneming. Het bedrijf telde toen ongeveer 22.000 medewerkers, 1.700 aangesloten boeren en 8,7 miljoen ton verwerkte melk. Het productieassortiment van FrieslandCampina bestaat uit melk, baby- en kindervoeding, yoghurts, desserts, kaas, boter, room, melkpoeder en ingrediënten uit zuivel. De vruchtensappen en vruchtendranken werden in 2017 verkocht.

Friesland Foods

Friesland Foods heeft wortels die terug gaan tot 1879. Het bedrijf had een coöperatieve basis, die ontstond in 1997 door een fusie van zuivelcoöperaties Coberco, Friesland Dairy Foods, Twee Provinciën en Zuid-Oost-Hoek. In december 2004 ontving het bedrijf het predikaat Koninklijk en werd het Koninklijke Friesland Foods, ook wel Royal Friesland Foods genoemd.

Campina

Campina heeft de wortels 1892. Het bedrijf werd opgericht door hoofdonderwijzer Joannes Ament in het Limburgse Tungelroy. De naam Campina werd voor het eerst gebruikt in 1947, toen de Zuid-Nederlandse coöperatie Campina werd opgericht als fusie tussen verschillende zuivelcoöperaties in Zuid-Nederland. Verschillende andere fusies volgden, waarbij de naam Campina altijd bleef bestaan, tot en met de laatste fusie in 2008, waarin het bedrijf nu verder gaat onder de naam FrieslandCampina.

Redactie

Redactie

De redactie van Boppeyn staat centraal in de verspreiding van nieuws en informatie over Friesland. Wij bieden lezers uitgebreide, actuele berichtgeving over lokale gebeurtenissen, culturele festiviteiten, economische ontwikkelingen en milieu-initiatieven. Ons team, diep geworteld in de Friese gemeenschap, is toegewijd aan het leveren van nauwkeurige en boeiende content die de essentie van Friesland vangt. Bij Boppeyn bent u verzekerd van kwaliteitsjournalistiek die de verbinding legt tussen de Friese identiteit en de bredere maatschappelijke context.

Volg ons op Social

Wees niet verlegen, kom in contact. We houden ervan om interessante mensen te leren kennen en nieuwe vrienden te maken.