Boppe Yn

Friesland op internet met eigen .FRL domeinnaam

FRL Domeinnaam

U kent het waarschijnlijk allemaal, de standaard format van websitelinks. Meestal beginnen ze met ‘www.’ en in het geval van Nederland eindigen ze op ‘.nl’. Dit achterste gedeelte van zo’n link staat ook wel beter bekend onder de naam TLD. Sinds 2 september 2014 heeft ook Friesland een eigen domeinnaam weten te verwerven om zo de Friese pompeblêden hoog in het vaandel te blijven houden.

Ontstaanswijze .frl domeinnaam

Normaal gesproken, waren het vooral landen die een eigen domeinnaam in handen hadden. In het jaar 2008 vond in die trend echter een ommekeer plaats. ICANN, een bedrijf dat verschillende internettaken uitvoert, versoepelde zijn regels. Het werd voor andere overheden, organisaties en instellingen ook beschikbaar gemaakt. Het enige verschil is, dat een land altijd een TLD met twee letters heeft, de rest bestaat uit drie. Zo kwam ook .frl voor onze noordelijke provincie tot leven. Uit de cijfers blijkt dat deze domeinnaam nu gesteund en aangewakkerd wordt door een groep van wel 14000 Friezen. 

Voordelen van de aanwinst

Je zou toch zeggen dat met zo’n steun, het ook iets zou moeten opleveren. Dat doet het zeker. Ten eerste wordt er met deze domeinnaam een groot netwerk van Friezen gecreëerd. Deze eenheid valt niet alleen op in Friesland zelf, maar zo straal je ook iets uit op het wereldwijde toneel. Ten tweede zijn nog veel domeinnamen vrij. Hierbij kan je goed laten zien waar je als bedrijf voor staat. Zo ben jij met bakker.frl dé Friese bakker. Ten derde worden leestekens van het Friese alfabet toegestaan in de link zelf. Wat wil een Fries nog meer naast het verweven van nationale en mondiale bekendheid en het promoten van de eigen taal? 

De domeinnaam, .frl, is nog maar recent in gebruik en heeft een populariteit van 14000 Friezen. Procentueel gezien is dat ongeveer 2% van alle inwoners hier in Friesland. Natuurlijk gebruikt niet iedereen zo’n domeinnaam, maar het potentieel is zeker aanwezig. Zoals we dan altijd zeggen: al is Fryslân plat, it hat syn hichtepunten.

Weten of jouw domeinnaam nog vrij is? Bezoek https://registreer.frl/ en check het meteen!

Redactie

Redactie

De redactie van Boppeyn staat centraal in de verspreiding van nieuws en informatie over Friesland. Wij bieden lezers uitgebreide, actuele berichtgeving over lokale gebeurtenissen, culturele festiviteiten, economische ontwikkelingen en milieu-initiatieven. Ons team, diep geworteld in de Friese gemeenschap, is toegewijd aan het leveren van nauwkeurige en boeiende content die de essentie van Friesland vangt. Bij Boppeyn bent u verzekerd van kwaliteitsjournalistiek die de verbinding legt tussen de Friese identiteit en de bredere maatschappelijke context.

Reageer

Volg ons op Social

Wees niet verlegen, kom in contact. We houden ervan om interessante mensen te leren kennen en nieuwe vrienden te maken.