Boppe Yn

Beursgenoteerde bedrijven uit Friesland: Een overzicht van Friese invloed op de aandelenmarkt

Friesland, bekend om zijn rijke geschiedenis, unieke cultuur, en landschappelijke schoonheid, is ook de thuisbasis van enkele prominente beursgenoteerde bedrijven die significant bijdragen aan de Nederlandse en internationale markten. Deze bedrijven variëren van zuivelcoöperaties tot specialisten in waterbeheer, elk met hun unieke invloed op de economie.

1. Royal FrieslandCampina

Als een van de grootste zuivelbedrijven ter wereld, speelt Royal FrieslandCampina een cruciale rol in de voedselvoorzieningsketen. Beursgenoteerd via obligaties, heeft dit bedrijf een omzet die miljarden euro’s bedraagt, en het dient als een belangrijk voorbeeld van Frieslands impact op de mondiale zuivelindustrie. Hun producten, variërend van melk tot gespecialiseerde babyvoeding, worden in meer dan 100 landen verkocht.

Kernactiviteiten:

 • Productie en verkoop van zuivelproducten
 • Innovatie in duurzame zuivelproductie
 • Groot aandeel in de export van zuivelproducten uit Nederland

2. Accell Group

Accell Group N.V., gevestigd in Heerenveen, Nederland, is een prominente speler in de Europese fietsindustrie, erkend voor zijn toonaangevende merken zoals Batavus, Koga, en Sparta. Dit beursgenoteerde bedrijf legt zich toe op de ontwikkeling, productie, en marketing van high-end fietsen en fietsonderdelen, met een bijzondere focus op elektrische fietsen en duurzame mobiliteitsoplossingen.

Kernactiviteiten

 1. Innovatieve Fietsontwikkeling: Accell Group staat bekend om zijn sterke R&D-capaciteiten, gericht op de innovatie van zowel traditionele als elektrische fietsen. De ontwikkeling van geavanceerde, comfortabele en veilige fietsen die voldoen aan de hedendaagse mobiliteitsbehoeften is een speerpunt.
 2. Productie en Distributie: Het bedrijf beheert een uitgebreide productiefaciliteit in Nederland en heeft een breed distributienetwerk in Europa en Noord-Amerika. Door het inzetten van state-of-the-art productietechnieken en het naleven van strenge kwaliteitscontroles, garandeert Accell Group producten van topkwaliteit.
 3. Marketing en Verkoop: Met een krachtige marketingstrategie en een uitgebreid dealernetwerk zorgt Accell Group voor een prominente aanwezigheid in de markt. Ze maken gebruik van digitale en traditionele marketingtechnieken om hun merken en producten effectief te promoten.
 4. Groene Mobiliteit: Als leider in de fietsindustrie draagt Accell bij aan de transitie naar groene mobiliteit door de promotie van fietsen als een duurzaam vervoermiddel. De focus ligt vooral op elektrische fietsen, die een belangrijke rol spelen in het verminderen van stadsverkeer en luchtvervuiling.
 5. Innovatie in Elektrische Fietsen: Accell is pionier in de ontwikkeling van elektrische fietsen, die bijdragen aan een toegankelijke en milieuvriendelijke vorm van transport. Deze fietsen zijn essentieel voor het aanbieden van een praktisch alternatief voor de auto, vooral in stedelijke gebieden.

Accell Group N.V. is meer dan een fietsfabrikant; het is een bedrijf dat innovatie en duurzaamheid hoog in het vaandel draagt. Met hun geavanceerde elektrische fietsen en hun bijdrage aan groene mobiliteit, speelt Accell een cruciale rol in de promotie van duurzaam vervoer. Hun toewijding aan kwaliteit, innovatie, en milieubewustzijn maakt hen een voorbeeld in de industrie en een betrouwbare keuze voor consumenten wereldwijd.

3. Oranjewoud N.V.

Oranjewoud, onderdeel van de Antea Group, is actief in de sector van engineering en consultancy met een focus op infrastructuur, milieu, en ruimtelijke planning. Beursgenoteerd aan de Amsterdamse beurs, speelt Oranjewoud een vitale rol in grote infrastructurele en milieuprojecten zowel binnen als buiten Nederland.

Kernactiviteiten:

 • Consultancy en engineering voor publieke en private sectoren
 • Specialist in duurzame en complexe infrastructuurprojecten
 • Betrouwbare partner voor overheid en grote ondernemingen

4. Water Alliance

Hoewel niet traditioneel beursgenoteerd, speelt Water Alliance, gevestigd op het WaterCampus terrein in Leeuwarden, een belangrijke rol in de watertechnologie sector. Het fungeert als een innovatiehub voor water-technologie bedrijven die wereldwijd actief zijn, met focus op de ontwikkeling van duurzame watertechnologieën.

Kernactiviteiten:

 • Samenwerking met nationale en internationale waterbedrijven
 • Innovatie in drinkwaterbehandeling, afvalwaterzuivering en waterbeheer
 • Bevordering van duurzame en technologische oplossingen in de watersector

5. DGB Group N.V.

DGB Group N.V. is prominent in de wereld van het ontwikkelen van grootschalige natuurherstelprojecten met een sterke nadruk op duurzaamheid en ecologische voetafdruk vermindering wereldwijd. Hier is een beknopte samenvatting van hun kernactiviteiten gericht op CO₂-reductie en natuurherstel:

Kernactiviteiten

 1. CO₂-Reductiecertificaten: DGB Group speelt een cruciale rol in het aanbieden en managen van CO₂-reductiecertificaten. Deze certificaten zijn essentieel voor bedrijven en individuen om hun koolstofvoetafdruk te compenseren en bij te dragen aan klimaatneutraliteit. Door deze certificaten kunnen stakeholders hun emissies officieel neutraliseren, wat ondersteunt in wereldwijde inspanningen tegen klimaatverandering.
 2. Natuurherstelprojecten: De organisatie ontwikkelt en beheert grootschalige projecten die gericht zijn op het herstellen van natuurlijke ecosystemen. Deze projecten omvatten herbebossing en andere landherstel activiteiten die niet alleen CO₂ uit de atmosfeer halen, maar ook de biodiversiteit bevorderen en de natuurlijke habitats herstellen.
 3. Klimaatneutraal Worden: DGB biedt strategieën en consultancy voor bedrijven die streven naar klimaatneutraliteit. Dit omvat het meten van de ecologische voetafdruk, het implementeren van duurzame praktijken en het gebruik van CO₂-certificaten om resterende emissies te compenseren.
 4. Ecologische Voetafdrukcalculator: Ze bieden een gratis tool waarmee individuen en bedrijven hun directe en indirecte klimaateffecten kunnen meten. Deze calculator is een essentiële stap voor het identificeren van belangrijke gebieden waar verbeteringen mogelijk zijn.

DGB Group zet zich in voor een groenere toekomst door het faciliteren van milieuvriendelijke projecten en diensten die aanzienlijke CO₂-reducties garanderen. Als een van de toonaangevende bedrijven in deze sector, streven ze naar uitbreiding van hun impact op kapitaalmarkten en bieden ze nieuwe mogelijkheden voor investeerders die bijdragen aan een duurzame planeet.

Invloed van Friese Bedrijven op de Beurs

Friesland mag dan bekend staan om zijn idyllische landschappen en cultureel erfgoed, de economische bijdrage van haar beursgenoteerde bedrijven is niet minder significant. Met een voet in traditionele sectoren en de andere in innovatieve technologieën, blijven Friese bedrijven een belangrijke spil in de Nederlandse economie en bieden ze waardevolle investeringskansen voor de toekomst. Hun rol in duurzame ontwikkeling en internationale handel onderstreept het dynamische en innovatieve karakter van de Friese ondernemingsgeest.

Deze beursgenoteerde bedrijven uit Friesland benadrukken de diversiteit en innovatiekracht van de Friese economie. Van de traditionele zuivelindustrie tot moderne waterbeheeroplossingen, deze bedrijven leveren een aanzienlijke bijdrage aan zowel lokale als internationale markten. Hun aanwezigheid op de beurs versterkt de economische positie van Friesland en biedt beleggers unieke kansen in verschillende sectoren.

Redactie

Redactie

De redactie van Boppeyn staat centraal in de verspreiding van nieuws en informatie over Friesland. Wij bieden lezers uitgebreide, actuele berichtgeving over lokale gebeurtenissen, culturele festiviteiten, economische ontwikkelingen en milieu-initiatieven. Ons team, diep geworteld in de Friese gemeenschap, is toegewijd aan het leveren van nauwkeurige en boeiende content die de essentie van Friesland vangt. Bij Boppeyn bent u verzekerd van kwaliteitsjournalistiek die de verbinding legt tussen de Friese identiteit en de bredere maatschappelijke context.

Volg ons op Social

Wees niet verlegen, kom in contact. We houden ervan om interessante mensen te leren kennen en nieuwe vrienden te maken.