Boppe Yn

Oer Friese Douwe Egberts gaat (weer) naar de beurs

De laatste notering aan de Amsterdamse beurs duurde een jaar, en vond plaats in 2012. Dat was destijds nog onder de naam DE Master Blenders 1753. Nu gaat het opnieuw de beurs op, ditmaal onder de naam JDE Peet’s.

Beleggen aandelen Douwe Egberts

Die samenvoeging is ontstaan door de samenvoeging van de Duits-Nederlandse Jacobs Douwe Egberts en de Amerikaanse Peet’s. De belangstelling door beleggers in het bedrijf was dusdanig groot, dat JDE Peet’s al op 29 mei een notering kreeg in plaats van de geplande 3 juni 2020.

Er wordt gemikt op de marktwaarde van het bedrijf van tussen de 14,9 en 16 miljard euro. De aandelenkoers zou tussen de 30 en 32,25 uit moeten komen. Voor de vakbonden is bij de aandelennotering vooral van belang dat werk behouden blijft.

Geschiedenis Douwe Egberts

Het bedrijf zag in 1753 het levenslicht toen Egberts Douwes en zijn vrouw Akke Thysses in Joure een ‘winkel in koloniale waren’ begonnen. Ze verkochten onder andere kruidenierswaren, chocolade en zuidvruchten. In 1780 werd het bedrijf overgedragen aan zoon Douwe Egberts en zijn vrouw Ymke Jacobs Visser, die zich bezig hielden met de bewerking en het mêleren van koffie, thee en tabak. Het bedrijf werd uitgebreid buiten de stadsgrenzen van Joure. Na het overlijden van Douwe Egberts in 1806 werd het bedrijf voortgezet door zijn tweede vrouw, Lysbeth Mintjes. In 1919 werd een tweede vestiging in Utrecht geopend, eerst aan de Catharijnekade en later na een uitbreiding naar de Merwedekade (nu Keulsekade), waar het nog steeds zit. Na de Tweede Wereldoorlog opende het bedrijf vestigingen in Frankrijk, Spanje en Denemarken, vanaf 1948 ook in België.

In 1978 ging het Friese bedrijf over in Amerikaanse handen. Inmiddels zit het bedrijf samen met een aantal andere koffiemerken onder de vleugels van JAB Holding. Daarmee is de Holding nummer twee van de wereld, na de Nespresso en Nescafé van het Zwitserse Nestlé.

Redactie

Redactie

De redactie van Boppeyn staat centraal in de verspreiding van nieuws en informatie over Friesland. Wij bieden lezers uitgebreide, actuele berichtgeving over lokale gebeurtenissen, culturele festiviteiten, economische ontwikkelingen en milieu-initiatieven. Ons team, diep geworteld in de Friese gemeenschap, is toegewijd aan het leveren van nauwkeurige en boeiende content die de essentie van Friesland vangt. Bij Boppeyn bent u verzekerd van kwaliteitsjournalistiek die de verbinding legt tussen de Friese identiteit en de bredere maatschappelijke context.

Volg ons op Social

Wees niet verlegen, kom in contact. We houden ervan om interessante mensen te leren kennen en nieuwe vrienden te maken.