Boppe Yn
Home » Arice Kuijpers zet opnieuw grote stappen met de overname van het Zwitserse zonne-energiebedrijf Luxra

Arice Kuijpers zet opnieuw grote stappen met de overname van het Zwitserse zonne-energiebedrijf Luxra

Arice Kuijpers is een naam die synoniem staat voor innovatie en duurzame energie in Nederland en daarbuiten. Als visionair ondernemer heeft hij met zijn strategische overnames en leiderschap een significante impact gehad op de energietransitie. Zijn meest recente acquisitie, het Zwitserse zonnepanelen producent- en leverancier Luxra, markeert een nieuwe mijlpaal in zijn indrukwekkende carrière. Maar voordat we dieper ingaan op deze nieuwe stap, laten we eerst terugblikken op zijn eerdere succesverhaal met Zonel Energy.

De Opkomst van Zonel Energy

In 2010 richtte Kuijpers Zonel Energy op, een bedrijf dat zich specialiseerde in zonne-energieoplossingen voor grootzakelijke klanten. Zonel Energy leverde totaaloplossingen voor zonnedaken en zonneparken, waarbij ze advies gaven over subsidie, financiering, verzekering, ontwerp en techniek. Het bedrijf nam volledige regie over de realisatie en exploitatie van zonne-energieprojecten, waardoor klanten direct van hun duurzame investering konden profiteren.

Onder leiding van Kuijpers en medeoprichter Rob Staats, groeide Zonel Energy uit tot een toonaangevend bedrijf in de sector. Een van hun meest prestigieuze projecten was de installatie van zonnepanelen op THIALF en het Abe Lenstra Stadion in Heerenveen en de daken van Amels/Damen Shipyards Yachting onder andere in Vlissingen. Dankzij deze projecten en vele anderen, heeft Zonel een belangrijke bijdrage geleverd aan de verduurzaming van Nederland.

Overname door 3i / Joulz

In april 2021 werd Zonel Energy overgenomen door Joulz, onderdeel 3i, een bedrijf dat zich richt op energie-infrastructuren. Deze overname was een strategische zet van Joulz om hun positie in de energiemarkt te versterken. Door de toevoeging van zonne-energie aan hun bestaande portfolio van infrastructuurdiensten, meetdiensten en laadoplossingen, kon Joulz een volledig geïntegreerde energieoplossing aanbieden aan hun zakelijke klanten.

Onder de vleugels van Joulz bleef Zonel Energy opereren als een zelfstandig bedrijfsonderdeel, nu onder de naam Joulz Zonne-energie. Kuijpers en Staats bleven aan het roer om de integratie soepel te laten verlopen en de visie van duurzame energie voort te zetten.

De Visie van Arice Kuijpers

Kuijpers heeft altijd een duidelijke visie gehad op de toekomst van energie: hij gelooft in de kracht van duurzame oplossingen om onze leefomgeving te verbeteren. Zonel Energy heeft altijd ingezet op een versnelde verduurzaming van onze leefomgeving. Deze visie blijft de drijvende kracht achter zijn ondernemerschap, wat ook blijkt uit zijn meest recente stap: de overname van Luxra.

Overname van Luxra

In mei 2024 verwierf Kuijpers het Zwitserse zonnepanelen producent- en leverancier Luxra. Luxra staat bekend om zijn hoogwaardige kwaliteitsproducten op het gebied van fotovoltaïsche zonne-energie, leverde bijvoorbeeld ook de zonnepanelen op de daken van THIALF. Met deze overname breidde Kuijpers zijn invloed verder uit naar de internationale markt. De Zwitserse holding blijft ongewijzigd in Zwitserland, terwijl de wereldwijde verkoop, voorraad en verzending via de Nederlandse entiteit in Oudeschoot zullen plaatsvinden.

Kuijpers’ keuze om Luxra over te nemen was gebaseerd op hun reputatie voor kwaliteit en hun vooruitstrevende visie op de toekomst van de zonne-energiesector.

Het was fantastisch dat de kans zich voordeed om het hele bedrijf over te nemen. Ik reageerde snel met mijn corporate finance team om dit legendarische merk over te nemen. Met mijn sterke geloof in een Europees kwaliteitsmerk voor zowel eigen fabricage als gecontroleerde en geauditeerde OEM geproduceerde zonnepanelen, stapte ik in dit bedrijf.

Arice Kuijpers

Toekomstplannen en Innovaties

Met de volledige controle over Luxra, heeft Kuijpers ambitieuze plannen om het bedrijf verder te laten groeien en innoveren. Hij is vastbesloten om Luxra te positioneren als een leider in de zonne-energiesector door hun onderzoeks- en ontwikkelingscapaciteiten te versterken en strategische partnerschappen aan te gaan. Zijn focus ligt op duurzame groei en het leveren van producten die bijdragen aan een groenere en duurzamere toekomst.

Onze strategie omvat het versterken van onze onderzoeks- en ontwikkelingscapaciteiten en het aangaan van strategische partnerschappen om onze marktpositie te versterken. Onze focus ligt op duurzame groei en het leveren van producten die bijdragen aan een groenere en duurzamere toekomst. Met onze eigen productiefaciliteiten in India worden de markten in Europa, Azië en met name ook de USA straks niet meer gedomineerd door alleen Chinese producenten met hun eigen productie-, export- en prijsstrategieën.

Arice Kuijpers

Conclusie

Arice Kuijpers blijft een pionier in de wereld van duurzame energie. Met zijn strategische visie en leiderschap heeft hij niet alleen Zonel Energy succesvol geïntegreerd in Joulz, maar ook een nieuw hoofdstuk geopend met de overname van Luxra. Zijn toewijding aan kwaliteit en innovatie blijft de drijvende kracht achter zijn succes, en zijn bijdrage aan de energietransitie is van onschatbare waarde.

Redactie

Redactie

De redactie van Boppeyn staat centraal in de verspreiding van nieuws en informatie over Friesland. Wij bieden lezers uitgebreide, actuele berichtgeving over lokale gebeurtenissen, culturele festiviteiten, economische ontwikkelingen en milieu-initiatieven. Ons team, diep geworteld in de Friese gemeenschap, is toegewijd aan het leveren van nauwkeurige en boeiende content die de essentie van Friesland vangt. Bij Boppeyn bent u verzekerd van kwaliteitsjournalistiek die de verbinding legt tussen de Friese identiteit en de bredere maatschappelijke context.

Volg ons op Social

Wees niet verlegen, kom in contact. We houden ervan om interessante mensen te leren kennen en nieuwe vrienden te maken.