Boppe Yn
Home » Vissers halen recordaantal zwerfafval uit de zee

Vissers halen recordaantal zwerfafval uit de zee

Harlinger vissers hebben in 2019 176.600 kilo aan zwerfaval uit de zee. Een recordaantal, en ruim vier keer zoveel als het jaarlijkse gemiddelde. Daarvoor kregen ze 5 september certificaten uitgereikt in het kader van het project Fishing for Litter van KIMO Nederland en België.

Ook landelijk werd een record zwerfafval gehaald: 558.325 kilo.

Zeebodem

Uit onderzoek blijkt dat veel zwerfafval in zee naar de bodem zinkt. Sinds 2001 worden bodem- en garnalenvissers door KIMO Nederland en België gesteund om het zwerfafval dat met de vangst naar boven wordt gehaald, mee te nemen naar de wal. Steeds meer vissers sluiten zich aan bij het project. De verwachting is dat in 2020 ook meer dan honderd ton afval wordt opgehaald. Door onder meer de containerramp met de MSC Zoë is er extra veel afval in de zee terecht gekomen. Van deze ramp is rond de achthonderd ton nog steeds niet opgeruimd.

Redactie

Redactie

De redactie van Boppeyn staat centraal in de verspreiding van nieuws en informatie over Friesland. Wij bieden lezers uitgebreide, actuele berichtgeving over lokale gebeurtenissen, culturele festiviteiten, economische ontwikkelingen en milieu-initiatieven. Ons team, diep geworteld in de Friese gemeenschap, is toegewijd aan het leveren van nauwkeurige en boeiende content die de essentie van Friesland vangt. Bij Boppeyn bent u verzekerd van kwaliteitsjournalistiek die de verbinding legt tussen de Friese identiteit en de bredere maatschappelijke context.

Volg ons op Social

Wees niet verlegen, kom in contact. We houden ervan om interessante mensen te leren kennen en nieuwe vrienden te maken.