Boppe Yn
Home » De Noardlike Fryske Wâlden: een vlak gebied vol diepgang 

De Noardlike Fryske Wâlden: een vlak gebied vol diepgang 

In het oosten van de mooiste provincie van Nederland ligt ons nationale landschap ‘de Noardlike Fryske Wâlden’. Gelegen tussen Drachten en Dokkum telt dit gebied een oppervlakte van maar liefst 25.000 hectare. Voor eenieder die van een rustkuur, een avontuur of van schitterende natuur wil genieten, is dit de ideale plek.

Friese-uniciteits-garantie

Wandelend door dit gebied valt men van verbazing in verbazing en loopt men letterlijk van landschapstype naar landschapstype. Doordat het gebied niet volledig natuurlijk is geworden tot wat het nu is, maar vele malen door bewoners is ingericht voor vele doeleinden, bevat het unieke  eigenschappen. Allereerst zie je de menselijke, Friese, invloed terug in majestueuze rijen van elsen. Deze waren bedoeld als een soort schutting tussen verschillende kavels. Hierdoor zie je, trekkend door het landschap, aan de ene kant mooie vergezichten en bevind je je even later in een  intieme sfeer temidden van rijen elsen. 

Ondanks dat elsen op meer plekken terug te vinden zijn, zijn ze nergens  te vinden in zulke grote aantallen en ook nergens van zodanige kwaliteit. Friesland onderscheidt  zich in natuuronderhoud zo wederom zeer duidelijk. Daarnaast kun je in dit natuurgebied ook onder andere de menselijke invloed in de natuur terugvinden in de zogenaamde dobben. Dit zijn gegraven meertjes die vroeger gebruikt werden door de gravers als bluswatertank of als drinkbak voor hun dieren. Deze dobben komen  slechts aan hun water door het grondwater en niet door een verbinding met een ander water. Ook zo laten Friezen op dit stukje aarde weer zien dat zij hun leven samen met de natuur leven en er zowel prachtig, als handig gebruik van maken. Menselijke invloeden die leiden tot heerlijke en originele natuur is simpelweg iets wat slechts in onze meest noordelijke provincie te vinden is.

Noardlike Fryske Wâlden ontdekken?

Kortom, een bezoek brengen  aan dit heerlijke natuurgebied  laat u niet alleen heerlijk uitwaaien, maar ook  kennismaken met de rijke en inventieve Friese geschiedenis. Waarbij nog niet eens gesproken is over de vele soorten vogels, zoals de pingo, die zich alleen hier nestelen en  al de andere soorten landschappen die  er te vinden zijn op deze 25.000 hectares. Dit nationale landschap is  dus zeker een bezoekje waard. Je kunt er overnachten, fietsen, wandelen en nog veel meer. Kijk daarvoor hier. Veel plezier!

Redactie

Redactie

De redactie van Boppeyn staat centraal in de verspreiding van nieuws en informatie over Friesland. Wij bieden lezers uitgebreide, actuele berichtgeving over lokale gebeurtenissen, culturele festiviteiten, economische ontwikkelingen en milieu-initiatieven. Ons team, diep geworteld in de Friese gemeenschap, is toegewijd aan het leveren van nauwkeurige en boeiende content die de essentie van Friesland vangt. Bij Boppeyn bent u verzekerd van kwaliteitsjournalistiek die de verbinding legt tussen de Friese identiteit en de bredere maatschappelijke context.

Reageer

Volg ons op Social

Wees niet verlegen, kom in contact. We houden ervan om interessante mensen te leren kennen en nieuwe vrienden te maken.