Boppe Yn
Home » De Jut Fabriek van Terschelling

De Jut Fabriek van Terschelling

Plastic rommel. Wekelijks geeft het enkele honderden kilo’s afval op de stranden van Terschelling. Dat wordt getransporteerd en grotendeels verbrand. Maar dat is niet de meest milieuvriendelijke oplossing.

Daarom kwamen Vincent Kooijman en Ivo Wiersma op een beter idee. Zij startten Stichting De Jut Fabriek, waar de plastic rommel omgesmolten wordt tot een nieuw en hoogwaardig product.

Betalen

Verbranden van plastic is goedkoper, maar levert uiteindelijk minder op. Bovendien moet het plastic naar het vasteland vervoerd worden, transport waar de gemeente Terschelling voor moet betalen. De gemeenschap van Terschelling moet dus betalen voor iets dat van zee komt, en niet van de inwoners zelf.

Plastic scheiden

Voor het opzetten van de fabriek, die op de bovenverdieping van een autostalling op het industrieterrein van West-Terschelling ingericht is, kregen de vrienden geld van de provincie. Voor elk type plastic is er een andere manier van smelten. Door de fabriek staan dan ook speciale bakken waar alle verschillende soorten plastic in gescheiden worden. Stichting de Milieujutter  raapt elke week afval van het strand en schenkt regelmatig plastic aan de Jut Fabriek.

Doedagen en workshops

Om op mensen over te brengen dat plastic een grondstof is, bezoeken Vincent en Ivo onder andere scholen. Bewustwording van de plastic troep en wat dit  met het milieu doet vinden beide vrienden heel belangrijk. Ook is de stichting al gevraagd om doedagen en workshops te organiseren voor bijvoorbeeld scholen, badgasten of als bedrijfsuitje waarbij eerst plastic van het strand gejut wordt, waar vervolgens een product van wordt gemaakt.

Werkplaats

In de toekomst willen de Vincent en Ivo een werkplaats creëren waar mensen terecht kunnen om een cadeautje te kopen, gemaakt van verwerkt plastic van het strand van Terschelling. Daarmee kopen mensen niet alleen een leuk presentje, ze kopen ook een stukje schoon strand. Bij voorkeur maken ze dan ook producten die langer meegaan, zoals kapstokhaakjes en plastic huisnummers. Nu al kan je verschillende producten van omgesmolten plastic kopen in een woonwinkel op Terschelling.

Redactie

Redactie

De redactie van Boppeyn staat centraal in de verspreiding van nieuws en informatie over Friesland. Wij bieden lezers uitgebreide, actuele berichtgeving over lokale gebeurtenissen, culturele festiviteiten, economische ontwikkelingen en milieu-initiatieven. Ons team, diep geworteld in de Friese gemeenschap, is toegewijd aan het leveren van nauwkeurige en boeiende content die de essentie van Friesland vangt. Bij Boppeyn bent u verzekerd van kwaliteitsjournalistiek die de verbinding legt tussen de Friese identiteit en de bredere maatschappelijke context.

Volg ons op Social

Wees niet verlegen, kom in contact. We houden ervan om interessante mensen te leren kennen en nieuwe vrienden te maken.