Boppe Yn
Home » Innovatie in waterbeheer en duurzaamheid met de harkboten van Harkboot

Innovatie in waterbeheer en duurzaamheid met de harkboten van Harkboot

Harkboot is een voorloper in het verwijderen van ongewenste wortelende waterplanten uit Nederlandse wateren. Met hun innovatieve harkmethode, die in 2014 werd uitgevonden, bieden ze een duurzame oplossing voor het bestrijden van invasieve exotische soorten, zoals de waterteunisbloem en de gele plomp. Deze methode is uniek omdat het niet alleen het bovenste deel van de plant verwijdert, maar ook de wortels, wat hergroei effectief voorkomt.

De Harkmethode: Innovatief en Duurzaam

De harkmethode van Harkboot is een doorbraak in waterbeheer. Traditionele maaimethoden zorgen vaak voor een toename van de plantengroei, vergelijkbaar met het effect van grasmaaien. De harkboot daarentegen schept eerst het bovenste deel van de planten uit het water en harkt vervolgens de rest van de plant inclusief de wortels uit de bodem. Hierdoor wordt hergroei effectief tegengegaan, wat leidt tot schonere en gezondere waterwegen.

Milieuverantwoordelijkheid en Certificering

Harkboot zet zich in voor minimale CO2-uitstoot en duurzaamheid. Het bedrijf is gecertificeerd volgens de CO2-prestatieladder Niveau 5 en VCA, wat hun toewijding aan milieuverantwoordelijkheid en veilige werkpraktijken onderstreept. Ze dragen ook bij aan verschillende Sustainable Development Goals (SDG’s), waaronder schoon water en sanitair (SDG 6), klimaatmaatregelen (SDG 13) en leven in het water (SDG 14).

Succesvolle Projecten en Samenwerkingen

Harkboot heeft met succes talloze projecten uitgevoerd in heel Nederland, waarbij ze samenwerkten met verschillende overheidsinstanties en natuurorganisaties. Een recent voorbeeld is het project in Dokkum, waar de harkboot werd ingezet om de grachten te ontdoen van de invasieve waterteunisbloem. Dit project, uitgevoerd in samenwerking met Provincie Fryslân, Wetterskip Fryslân en Gemeente Noardeast-Fryslân, heeft geleid tot een significant schoner wateroppervlak en een herstelde ecologische balans.

In Nieuwpoort heeft Harkboot samengewerkt met de hengelsportvereniging De Karper om de grachten te ontdoen van de gele plomp, wat resulteerde in verbeterde waterkwaliteit en herstelde visomstandigheden. De inzet van de harkboot heeft de waterwegen vrijgemaakt van dichtbegroeide bodemplanten, wat niet alleen de lokale biodiversiteit ten goede komt, maar ook recreatieve activiteiten zoals vissen weer mogelijk maakt.

Innovatie en Toekomstige Ontwikkelingen

Harkboot blijft innoveren en hun methode verbeteren. Ze werken aan een nieuwe versie van de harkboot die zowel het zeven als het harken in één machine combineert. Deze vooruitgang zorgt voor een efficiëntere en effectievere aanpak van waterplantenbestrijding. Het bedrijf is ook actief betrokken bij de ontwikkeling van Europese normen voor waterplantenbestrijding, zoals de CWA 17916-richtlijn, waarmee ze de kwaliteit en effectiviteit van hun methode borgen.

Erkenningen en Onderscheidingen

De innovatieve aanpak van Harkboot heeft hen verschillende erkenningen opgeleverd, waaronder de NENnovation Award 2021 en de Ondernemersprijs van Gemeente Noordenveld in 2019. Deze onderscheidingen benadrukken hun toewijding aan duurzaamheid en innovatie in waterbeheer.

Conclusie

Harkboo is een pionier in het duurzame beheer van waterwegen in Nederland, op dit moment voornamelijk in Friesland en Groningen. Hun unieke harkmethode biedt een effectieve oplossing voor het verwijderen van invasieve waterplanten, wat bijdraagt aan schoner water en een betere ecologische balans. Met hun focus op duurzaamheid, innovatie en samenwerking met diverse stakeholders, blijven ze een belangrijke rol spelen in het behoud en de verbetering van Nederlandse waterwegen.

Redactie

Redactie

De redactie van Boppeyn staat centraal in de verspreiding van nieuws en informatie over Friesland. Wij bieden lezers uitgebreide, actuele berichtgeving over lokale gebeurtenissen, culturele festiviteiten, economische ontwikkelingen en milieu-initiatieven. Ons team, diep geworteld in de Friese gemeenschap, is toegewijd aan het leveren van nauwkeurige en boeiende content die de essentie van Friesland vangt. Bij Boppeyn bent u verzekerd van kwaliteitsjournalistiek die de verbinding legt tussen de Friese identiteit en de bredere maatschappelijke context.

Volg ons op Social

Wees niet verlegen, kom in contact. We houden ervan om interessante mensen te leren kennen en nieuwe vrienden te maken.