Boppe Yn

Friese dobbers die energie uit zeegolven halen

Boeien die energie halen uit zeegolven? In Zweden onderzoeken ze de mogelijkheden. De doorbraaktechnologie wordt ontwikkeld door CorPower Ocean. De boeien worden gemaakt van composiet met machines van het Friesen Autonational uit IJlst.

CorPower Ocean werkt al sinds 2012 de Wave Energy Converter (WEC), een reusachtige dobber die energie kan winnen uit de golven van de zee. Volgens het bedrijf gaat er rond de tien procent van het wereldwijde energieaanbod verscholen in de zeeën. Het bedrijf ontving al 32 miljoen euro aan investeringen.

Friese dobber

CorPower wil een boei van lichtgewicht, zout- en botsbestendig composiet. En in IJlst zijn ze daar in gespecialiseerd. De lichtgewicht constructies worden gebruikt door bedrijven in onder meer de vliegtuig-, infra- en autoindustrie. Een extra eis is de mobiliteit van de boei. CorPower wil op alle continenten, desnoods op alle oceanen tijdelijk kunnen neerstrijken met fabrieken. Locale productie scheelt in transpotkosten. Autonational werkt op hoog niveau en kan zich in de sector tot een van de besten ter wereld rekenen.

Redactie

Redactie

De redactie van Boppeyn staat centraal in de verspreiding van nieuws en informatie over Friesland. Wij bieden lezers uitgebreide, actuele berichtgeving over lokale gebeurtenissen, culturele festiviteiten, economische ontwikkelingen en milieu-initiatieven. Ons team, diep geworteld in de Friese gemeenschap, is toegewijd aan het leveren van nauwkeurige en boeiende content die de essentie van Friesland vangt. Bij Boppeyn bent u verzekerd van kwaliteitsjournalistiek die de verbinding legt tussen de Friese identiteit en de bredere maatschappelijke context.

Volg ons op Social

Wees niet verlegen, kom in contact. We houden ervan om interessante mensen te leren kennen en nieuwe vrienden te maken.