Boppe Yn
Home » 40.000 nieuwe bomen in Oranjewoud

40.000 nieuwe bomen in Oranjewoud

Staatsbosbeheer gaat bijna 40.000 bomen en struiken aanplanten in de gebieden rond Oranjewoud, de Haule, Zandhuizen en Tijnje.

Deze aanplant dient ter vervanging van de essen in dit gebied, die wegens ziekte gekapt moesten worden. Een schimmelziekte trof veel essen waardoor ze plotseling konden omvallen. Zeker in wandel- en natuurgebieden kan dat leiden tot gevaarlijke situaties, dus is overgegaan tot kap.

Groene mix

Staatsbosbeheer gaat een mix van boomsoorten gebruiken, waaronder els, zomer- en wintereik, beuk, berk en linde en diverse struiksoorten zoals lijsterbes, egelantier en vogelkers. Het totaal van 40.000 bomen en struiken staat gelijk aan ongeveer 27 hectare bos.

Biodiversiteit

Vorig jaar is Staatsbosbeheer al gestart met de herplanting van bomen en struiken op de plaatsen waar de zieke essen stonden. Er is toen zestien hectare nieuw bos ingeplant in de omgeving van Nijeholtpade. Daarna moest Staatsbosbeheer de werkzaamheden staken; door het natte seizoen was de bodem ongeschikt om te bewerken en te herplanten.

Met de herplanting komt er veel nieuwe natuur bij die zorgt voor een grote en rijke biodiversiteit van de Friese bossen.

Redactie

Redactie

De redactie van Boppeyn staat centraal in de verspreiding van nieuws en informatie over Friesland. Wij bieden lezers uitgebreide, actuele berichtgeving over lokale gebeurtenissen, culturele festiviteiten, economische ontwikkelingen en milieu-initiatieven. Ons team, diep geworteld in de Friese gemeenschap, is toegewijd aan het leveren van nauwkeurige en boeiende content die de essentie van Friesland vangt. Bij Boppeyn bent u verzekerd van kwaliteitsjournalistiek die de verbinding legt tussen de Friese identiteit en de bredere maatschappelijke context.

Reageer

Volg ons op Social

Wees niet verlegen, kom in contact. We houden ervan om interessante mensen te leren kennen en nieuwe vrienden te maken.