Boppe Yn

Woning Oudemirdum in de prijzen!

Een woning in Oudemirdum en Energie Kenniscentrum Leeuwarden zijn de twee winnaars van de Vredeman de Vriesprijs voor architectuur 2020.

J.O.N.G. Architecten uit Lemmer ontving samen met opdrachtgever familie Benthem de prijs voor de woning in Oudemirdum uit handen van gedeputeerde Sietske Poepjes. Per object werd een bedrag van 5000 en een oorkonde uitgereikt. Er werd dit jaar voor twee winnaars gekozen omdat beide inzendingen van een hoogstaand niveau waren en complementair zijn in gedachtegoed en ontwerphouding.

Spreekt tot verbeelding

Over de woning in Oudemirdum zei de jury: ‘De liefde voor de plek van de opdrachtgever en architect is duidelijk voelbaar. Het behoud van het bestaande naast het toevoegen van een nieuw, karakteristiek volume spreekt tot de verbeelding.’ Wel miste de jury een goede inpassing van duurzame techniek.

Naast de juryprijs kon het publiek ook stemmen. De LC-publieksprijs ging naar het project Herinrichting van de Ooster- en Westerdiepswal in Kollum.

Inzendingen

De jury selecteerde uit de 24 inzendingen vijftien projecten die in de periode 2018 – 2019 op het gebied van architectuur in Friesland tot stand zijn gekomen. Daarvan werden vier bouwwerken genomineerd: Energie Kenniscentrum Leeuwarden, RUG Campus Fryslân in de beurs van Leeuwarden, Herinrichting stationsgebied Leeuwarden en de restauratie en nieuwbouw van een woning in Oudemirdum.

Vredeman de Vriesprijs

De Vredeman de Vriesprijs wordt jaarlijks uitgereikt. Het ene jaar voor architectuur en het andere jaar voor vormgeving. Met de prijs wil de provincie een stimulans geven aan het ontwerpklimaat in Friesland. Naast de Vredeman de Vriesprijs worden ook prijzen voor bijvoorbeeld Friese literatuur, onderwijs en ruimtelijke kwaliteit uitgereikt.

Dit jaar was het de elfde keer dat de Vredeman de Vriesprijs werd uitgereikt.

Redactie

Redactie

De redactie van Boppeyn staat centraal in de verspreiding van nieuws en informatie over Friesland. Wij bieden lezers uitgebreide, actuele berichtgeving over lokale gebeurtenissen, culturele festiviteiten, economische ontwikkelingen en milieu-initiatieven. Ons team, diep geworteld in de Friese gemeenschap, is toegewijd aan het leveren van nauwkeurige en boeiende content die de essentie van Friesland vangt. Bij Boppeyn bent u verzekerd van kwaliteitsjournalistiek die de verbinding legt tussen de Friese identiteit en de bredere maatschappelijke context.

Volg ons op Social

Wees niet verlegen, kom in contact. We houden ervan om interessante mensen te leren kennen en nieuwe vrienden te maken.