Boppe Yn

Slapen bij de burgermeester

Na een herindeling in 2018 zette de gemeente twee gemeentehuizen in Menaam te koop. Eén van de twee panden is die in Menaam, een statig en monumentaal pand in classicistische bouwstijl, gebouwd in 1841. Dit gemeentehuis is verkocht aan een nieuwe eigenaar die van plan is er te werken én te wonen.

Het voormalig gemeentehuis is ontworpen door de Leeuwarder architect Thomas Romein (1811 – 1881). Hij werd aangesteld als stadsarchitect in 1833, maar ging ook elders in Friesland aan de slag. Romein ontwierp veel beeldbepalende gebouwen in Leeuwarden. Hij was onder meer betrokken bij het Paleis van Justitie, het Beursgebouw, het Stedelijk Gymnasium en de brugwachterswoning van de Vrouwenpoortbrug. Het pand in Menaam is in de 180 jaar meerdere malen verbouwd en uitgebreid.

Gemeentehuis Menaam

Mike Jonker uit het Westfriese Hoogkarspel had zijn oog laten vallen op het pand. Zijn bedrijf Impression creatieve communicatie legt zich toe op het maken van websites en ontwikkelen van huisstijlen. Het is in 1989 opgericht in Enkhuizen, en sindsdien werkt Jonker vanuit verschillende historische panden. Na de uitbreiding van zijn bedrijf koos hij er voor naar Friesland te gaan en vond in Menaam een geschikte plek om te werken en op termijn te wonen in het voormalige gemeentehuis.

De benedenverdieping wordt gebruikt als kantoor, de eerste verdieping wordt ingericht als woonhuis. De oude raadszaal wordt de woonkamer, de kamer van de burgemeester een slaapvertrek.

Redactie

Redactie

De redactie van Boppeyn staat centraal in de verspreiding van nieuws en informatie over Friesland. Wij bieden lezers uitgebreide, actuele berichtgeving over lokale gebeurtenissen, culturele festiviteiten, economische ontwikkelingen en milieu-initiatieven. Ons team, diep geworteld in de Friese gemeenschap, is toegewijd aan het leveren van nauwkeurige en boeiende content die de essentie van Friesland vangt. Bij Boppeyn bent u verzekerd van kwaliteitsjournalistiek die de verbinding legt tussen de Friese identiteit en de bredere maatschappelijke context.

Reageer

Volg ons op Social

Wees niet verlegen, kom in contact. We houden ervan om interessante mensen te leren kennen en nieuwe vrienden te maken.