Boppe Yn

Het zwaard van Grutte Pier, maar dan kleiner

Vijfhonderd jaar na zijn dood is het zwaard van Grutte Pier nieuw leven in geblazen. Niet in de vorm van het grote slagwapen dat hij volgens de verhalen bij zich droeg, maar als een zwaard van 21 centimeter, van achttien karaat goud en bezet met vijfhonderd diamanten.

Vervaardiger is meestergoudsmid Watze van der Wal, de waarde van het zwaard is 37.000 euro. Er zit een waardevolle symboliek achter het idee het zwaard te maken. ‘Grutte Pier staat voor onverzettelijkheid,’ aldus Van der Wal. ‘De Friese cultuur staat voor eeuwigheid en diamant is onslijtbaar.’ Het is een perfecte combinatie.

Culturele Hoofdstad

Van der Wal begon in 2018 met het zwaard, op het idee gekomen door Culturele Hoofdstad Leeuwarden. Het startte in zijn vrije uurtjes, maar 2018 ging sneller voorbij dan het zwaard klaar was. In het jaar 2020 is het vijfhonderd jaar geleden dat Grutte Pier overleed, wat het een perfecte aanleiding maakte om het zwaard in dit jaar af te hebben.

Drents Museum

Om het zwaard een exacte kopie te laten zijn van het echte zwaard van Grutte Pier, moest Van der Wal de juiste maten hebben. Het zwaard ligt in het Drents Museum, en na enig rondvragen en veel geduld mocht hij het zwaard opmeten.

Elegant

Het originele zwaard heeft een houten handvat en een blad van ijzer. De kopie heeft een kling van witgoud en een gevest van geelgoud. De greep is bezet met vijfhonderd champagnekleurige diamanten, 3,5 karaat in totaal. In tegenstelling tot de ruwe uitstraling van het originele zwaard oogt het model elegant. Er komt nog een kistje van ebbenhout omheen.

Van der Wal heeft het zwaard voor zichzelf gemaakt, maar als zich een koper aandient wil hij het wel verkopen. Tot die tijd wordt het in de winkel van Van der Wal tentoongesteld aan bezoekers.

Redactie

Redactie

De redactie van Boppeyn staat centraal in de verspreiding van nieuws en informatie over Friesland. Wij bieden lezers uitgebreide, actuele berichtgeving over lokale gebeurtenissen, culturele festiviteiten, economische ontwikkelingen en milieu-initiatieven. Ons team, diep geworteld in de Friese gemeenschap, is toegewijd aan het leveren van nauwkeurige en boeiende content die de essentie van Friesland vangt. Bij Boppeyn bent u verzekerd van kwaliteitsjournalistiek die de verbinding legt tussen de Friese identiteit en de bredere maatschappelijke context.

Volg ons op Social

Wees niet verlegen, kom in contact. We houden ervan om interessante mensen te leren kennen en nieuwe vrienden te maken.