Boppe Yn
Home » De charme van Woudsend

De charme van Woudsend

Woudsens (Wâldsein) is een watersportdorp bij uitstek. Het heeft meerdere havens en ligt aan de route van de Elfstedentocht. Het heeft een lange geschiedenis die terug gaat tot de hoge middeleeuwen (1000 – 1250). Het lag gunstig aan het water van de Ee, en begon als satellietnederzetting van Ypecolsga. Door de eeuwen heen groeide het uit tot een komdorp. Door de groei en de aantrekkingskracht voor de scheepvaart, scheepsbouw en houtbewerking kreeg het dorp langzaam maar zeker een kleinstedelijk karakter. In eerste instantie lag de kern van het dorp aan de westelijke oever van de Ee, in de negentiende eeuw ontwikkelde zich ook aan de oostoever een kern. In de twintigste eeuw groeide het uit tot een watersportplaats.

De namen van Woudsend

Het dorp heeft door de eeuwen veel namen gehad, zoals Woldseinde en Wolseyndt. Hoewel de plaats op een zandrug is ontstaan wijst de plaatsnaam naar het feit dat het op een einde van een moerasbos (woud of wold) lag.

Beschermd dorpsgezicht

Een deel van Woudsend is beschermd dorpsgezicht. Verder staat er een aantal rijksmonumenten in het dorp en heeft het meerdere kerken. In en bij het dorp staat een tweetal molens. Het dorp kenmerkt zich door de charme van vroeger. Smalle straatjes met verrassende doorkijkjes, gerestaureerde panden, fijne terrassen aan het water. Wie dus naast watersport ook iets aan land wil ondernemen, kan een dorpswandeling maken met een gids of op eigen initiatief door de steegjes en straatjes zwerven.

Redactie

Redactie

De redactie van Boppeyn staat centraal in de verspreiding van nieuws en informatie over Friesland. Wij bieden lezers uitgebreide, actuele berichtgeving over lokale gebeurtenissen, culturele festiviteiten, economische ontwikkelingen en milieu-initiatieven. Ons team, diep geworteld in de Friese gemeenschap, is toegewijd aan het leveren van nauwkeurige en boeiende content die de essentie van Friesland vangt. Bij Boppeyn bent u verzekerd van kwaliteitsjournalistiek die de verbinding legt tussen de Friese identiteit en de bredere maatschappelijke context.

Volg ons op Social

Wees niet verlegen, kom in contact. We houden ervan om interessante mensen te leren kennen en nieuwe vrienden te maken.