Boppe Yn
Home » Van Leraar tot Heilige: Hoe Bonifatius in Friesland Terechtkwam

Van Leraar tot Heilige: Hoe Bonifatius in Friesland Terechtkwam

Bonifatius, een naam die onlosmakelijk verbonden is met Friesland, heeft een opmerkelijke reis gemaakt van zijn geboorteland Engeland naar de Friese kusten. Maar wie was deze heilige, en wat bracht hem naar Friesland? Om dit te begrijpen, moeten we teruggaan naar de vroege middeleeuwen.

Bonifatius: De Vroege Jaren

Bonifatius werd rond het jaar 675 geboren in de Engelse regio Devon als Wynfrith. Hij bracht zijn jeugd door als leraar en priester in Engeland, verbonden aan het Benedictijnse klooster in Nursling. Dit klooster, later verwoest door de Denen in 878, was de plek waar Wynfrith zijn eerste stappen zette als geestelijke.

In 716 verliet hij voor het eerst zijn geboorteland, vastbesloten om de heidense Germaanse stammen te kerstenen. Deze missie, zo zou later blijken, zou zijn leven ingrijpend veranderen en uiteindelijk ook beëindigen.

De Eerste Poging in Friesland

Zijn eerste stop was Dorestad, het huidige Wijk bij Duurstede, toen onderdeel van Friesland. Dit gebied strekte zich uit van het Nederlandse kustgebied tot aan de rivier de Wezer in Noord-Duitsland. Wynfrith’s doel was simpel maar ambitieus: de Friese heidenen bekeren tot het christendom.

Zijn eerste poging was echter van korte duur. Hoewel hij met enthousiasme begon, hield hij het slechts een zomer vol tussen de Friezen. De weerstand tegen het opgeven van de traditionele goden Wodan en Donar bleek te groot. Wynfrith keerde teleurgesteld terug naar Engeland.

De Tweede Poging: Bonifatius

In 719 keerde hij terug, maar deze keer beter voorbereid. Hij reisde eerst naar Rome om een officiële missieopdracht te verkrijgen van Paus Gregorius II. De paus gaf hem niet alleen zijn zegen, maar ook een nieuwe naam: Bonifatius.

Deze tweede poging in Friesland was succesvoller en duurde ongeveer drie jaar. Gedurende deze tijd werkte hij samen met de ‘Apostel der Friezen’, Willibrord. Deze samenwerking verliep echter niet zonder problemen. Toen Willibrord Bonifatius vroeg hem op te volgen als bisschop, weigerde hij vanwege zijn jonge leeftijd en het ontbreken van pauselijke toestemming. Dit leidde tot een breuk tussen de twee missionarissen.

De Laatste Reis naar Friesland

Na de dood van Willibrord in 739 nam Bonifatius de Friese missie over. Pas in 753, bijna tachtig jaar oud, keerde hij terug naar Friesland. Tegen die tijd was er veel veranderd. In Utrecht was een kleine missiepost opgericht met kerken, een bibliotheek en een school.

In de winter van 754 reisde Bonifatius naar de huidige provincie Friesland om zijn missie voort te zetten. Hij kampeerde aan de rivier de Boorne, nabij Dokkum, samen met een groep priesters, diakens en monniken. Op 5 juni 754 werd hij echter overvallen door een groep heidenen en vermoord. De details van deze gebeurtenis zijn grotendeels gebaseerd op de geschriften van Willibald, een vriend van Bonifatius en bisschop. Hoewel deze verhalen bewondering en mirakels benadrukken, is het onduidelijk in hoeverre ze historisch accuraat zijn.

De Erfenis van Bonifatius

Bonifatius’ dood markeerde een belangrijke fase in de kerstening van Friesland en liet een blijvende erfenis na. Hij wordt nu herinnerd als een martelaar en een heilige, die zijn leven wijdde aan de verspreiding van het christendom in Noord-Europa. Zijn werk legde de basis voor de verdere kerstening van de regio, ondanks de aanvankelijke weerstand die hij ontmoette.

Redactie

Redactie

De redactie van Boppeyn staat centraal in de verspreiding van nieuws en informatie over Friesland. Wij bieden lezers uitgebreide, actuele berichtgeving over lokale gebeurtenissen, culturele festiviteiten, economische ontwikkelingen en milieu-initiatieven. Ons team, diep geworteld in de Friese gemeenschap, is toegewijd aan het leveren van nauwkeurige en boeiende content die de essentie van Friesland vangt. Bij Boppeyn bent u verzekerd van kwaliteitsjournalistiek die de verbinding legt tussen de Friese identiteit en de bredere maatschappelijke context.

Volg ons op Social

Wees niet verlegen, kom in contact. We houden ervan om interessante mensen te leren kennen en nieuwe vrienden te maken.