Boppe Yn

Herdenkingsdag voor Heilige Titus Brandsma: Een Friese Oorlogsheld Geëerd

Een Eerbetoon aan een Held

Friesland heeft een nieuwe jaarlijkse herdenkingsdag, gewijd aan de Nederlandse pater Titus Brandsma. Deze moedige man, die vorig jaar heilig werd verklaard door paus Franciscus, wordt nu elk jaar op 27 juli herdacht. De herdenking begint in de Bonifatiuskapel in Dokkum en eindigt met een viering in de Franciscusbasiliek in Bolsward, de geboorteplaats van Brandsma.

Een Leven van Toewijding

Titus Brandsma was een man van vele rollen: journalist, pater, hoogleraar en rector magnificus aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Maar bovenal was hij een oorlogsheld. Tijdens de Tweede Wereldoorlog sprak hij zich uit tegen de nazi’s en verzette hij zich tegen het verwijderen van Joodse leerlingen van katholieke middelbare scholen. Zijn moedige daden leidden tot zijn arrestatie door de Duitsers in 1942 en uiteindelijk tot zijn dood in concentratiekamp Dachau.

Herdenkingsdag en Route

De herdenkingsdag wordt gevierd met een speciale fiets- en wandelroute langs verschillende Friese steden waar Brandsma een rol heeft gespeeld. Daarnaast wordt een nieuw boek van Brandsma gedoopt, met daarin brieven die hij schreef vanuit Duitse gevangenissen en concentratiekampen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Een Wonderbaarlijke Genezing

Om heilig verklaard te worden, is een wonder nodig dat direct aan de persoon moet worden toegeschreven. In het geval van Titus Brandsma is dit de genezing van de Amerikaanse priester en pater Michael Driscoll. Driscoll, die in 2004 huidkanker kreeg, bad tot Brandsma en tot op de dag van vandaag is de ziekte weggebleven. Dit wonder heeft bijgedragen aan de heiligverklaring van Brandsma.

Redactie

Redactie

De redactie van Boppeyn staat centraal in de verspreiding van nieuws en informatie over Friesland. Wij bieden lezers uitgebreide, actuele berichtgeving over lokale gebeurtenissen, culturele festiviteiten, economische ontwikkelingen en milieu-initiatieven. Ons team, diep geworteld in de Friese gemeenschap, is toegewijd aan het leveren van nauwkeurige en boeiende content die de essentie van Friesland vangt. Bij Boppeyn bent u verzekerd van kwaliteitsjournalistiek die de verbinding legt tussen de Friese identiteit en de bredere maatschappelijke context.

Volg ons op Social

Wees niet verlegen, kom in contact. We houden ervan om interessante mensen te leren kennen en nieuwe vrienden te maken.