Boppe Yn
Home » Gevonden! Skûtsje nummer vijfhonderd is terecht

Gevonden! Skûtsje nummer vijfhonderd is terecht

Foar de Neiteam – ‘voor ons nageslacht’ – is een stichting in Grou die kennis met betrekking tot het skûtsjesilen archiveert, documenteert en verbreidt. De stichting is druk bezig met het opsporen van de 870 ‘ijzeren’ skûtsjes, die gebouwd zijn tussen 1889 en 1933. Recent is de vijfhonderdste skûtsje terug gevonden.

Engeland

De skûtsje werd gespot door de aan de stichting verbonden Duitse ‘speurder’ Ole Pfeiler. Hij vond het schip via een website waar boten op werden verkocht. Het schip ligt in Engeland, waar het dienst doet als recreatieschip en woonboot. Ten tijde van de vondst werd gezocht naar een nieuwe bewoner voor de skûtsje.

De skûtsje draagt nu de naam ‘Jaconise’ maar liep in 1903 onder de naam ‘Dankbaarheid’ van de helling bij Barkmeijer Briltil. Ze werd gebouwd voor P. Dijkstra uit Paessens.

Stamboek Skûtsjes

De stichting, opgericht in 2003 heeft reeds een begin gemaakt met de digitale verwerking van een uitgebreid historisch archief op www.skutsjehistorie.nl. Prominent onderdeel daarvan is het Stamboek Skûtsjes. Dit is een database met in totaal meer dan 2500 foto’s, waarin alle 870 gebouwde skûtsjes voorkomen. Er kan gezocht worden op meetnummer, naam van het schip, naam van de eigenaar of van de schipper.

Alle 870 skûtsjes terug vinden lijkt een utopie, maar de stichting stopt niet met zoeken. Rechtstreeks, via e-mail of Facebook komen regelmatig berichten binnen over gespotte skûtsjes, en een enkele keer zit daar een schip bij dat nog niet eerder is getraceerd. Er zijn nog genoeg skûtsjes over waarvan de geschiedenis niet vastligt in het Stamboek Skûtsjes.

Redactie

Redactie

De redactie van Boppeyn staat centraal in de verspreiding van nieuws en informatie over Friesland. Wij bieden lezers uitgebreide, actuele berichtgeving over lokale gebeurtenissen, culturele festiviteiten, economische ontwikkelingen en milieu-initiatieven. Ons team, diep geworteld in de Friese gemeenschap, is toegewijd aan het leveren van nauwkeurige en boeiende content die de essentie van Friesland vangt. Bij Boppeyn bent u verzekerd van kwaliteitsjournalistiek die de verbinding legt tussen de Friese identiteit en de bredere maatschappelijke context.

Reageer

Volg ons op Social

Wees niet verlegen, kom in contact. We houden ervan om interessante mensen te leren kennen en nieuwe vrienden te maken.